200 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ… Μια σύντομη ανασκόπηση στην Ιστορία του Ελληνισμού με έμφαση σε πρόσωπα και σημεία – τομές ΜΕΡΟΣ Α΄

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας  Γ΄ Γυμνασίου θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε με τρόπο ψηφιακό, και να ξαναθυμίσουμε την πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση, την ένδοξη επανάσταση του 1821 με την ανάδυση των εθνικών ιδεών και του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη, καθώς και την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και την πορεία του μέχρι σήμερα.  Μια  ιστορία 200 ετών με κόπους, θυσίες, αίμα, περηφάνεια και απαράμιλλο πατριωτισμό, που οφείλουμε να αναδείξουμε, να τιμήσουμε και ενστερνιστούμε…

Είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσουμε το παρελθόν μας, να διαμορφώσουμε  το παρόν μας και να οραματιστούμε ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον.

Η οθωμανική περίοδος στα Βαλκάνια αρχίζει επίσημα από τη στιγμή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαίου του 1453 και διαρκεί περίπου 400 χρόνια, μέχρι και το 1830 και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους. Ο αγώνας για ανεξαρτησία είναι επιβεβλημένος και επηρεάζεται από τη γαλλική επανάσταση και τη περιρρέουσα πολιτική – επαναστατική κατάσταση της μεταναπολεόντειας περιόδου. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον E.J. Hobsbawm “Η εποχή των επαναστάσεων”, το καταπληκτικότερο κληροδότημα της ίδιας της γαλλικής επανάστασης ήταν τα πρότυπα και τα οργανωτικά σχήματα της πολιτικής αναταραχής που αυτή καθιέρωσε για τη γενική χρήση των απανταχού επαναστατών. 

 Αδαμάντιος Κοραής | Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας

Ο αγώνας ξεκινά από τους Έλληνες παροίκους του εξωτερικού, εμπόρους, Φαναριώτες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για τις νεωτεριστικές ιδέες του Γαλλικού Διαφωτισμού περί ελευθερίας, ισότητας, δικαιοσύνης και προσπαθούν τις να μεταλαμπαδεύσουν στον ελλαδικό χώρο και με τον τρόπο αυτό να προετοιμάσουν ιδεολογικά τον αγώνα για ανεξαρτησία. Ανάμεσα στους πολλούς Έλληνες λόγιους που υιοθέτησαν τις ιδέες του Νεοελληνικού Διαφωτισμού ξεχώρισαν ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας κ.α.


ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ


ΙΩΣΗΠΟΣ ΜΟΙΣΙΟΔΑΚΑΣ


 

 ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Η ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ

 Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας αποτελεί τη σπουδαιότερη   πολιτική ενέργεια του υπόδουλου ελληνισμού, όπως και η οργάνωση της ελληνικής επανάστασης το κορύφωμα μιας μακράς σειράς πράξεων ανυπακοής και ανταρσίας προς την οθωμανική αυτοκρατορία. Με βάση τα νεωτερικά προστάγματα του πολιτικοποιημένου Διαφωτισμού και του πρώιμου ρομαντισμού, η Φιλική εταιρεία προτείνει την αυτοτελή και αυτοδύναμη οργάνωση οργάνωση του έθνους με στόχο την “επίτευξη του ποθούμενου”, όπως υπαινικτικά αναφέρεται στην αλληλογραφία και στα συνωμοτικά κείμενα  των Φιλικών… 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ…

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης

Θεόδωρος Βρυζάκης,1865


 Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Σημαντικό και αξιοσημείωτο είναι και το κίνημα συμπαράστασης προς τους Επαναστατημένους Έλληνες τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική.  Ο φιλελληνισμός, η ιδεολογία που πολεμούσε την Ιερή Συμμαχία και τις μεθόδους της και ευνοούσε κάθε αγώνα για λευτεριά, υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές του πολιτικού Ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε από τον θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τις βιαιότητες σε βάρος των αμάχων αλλά και από τη συγκίνηση που είχαν προκαλέσει οι ελληνικές επιτυχίες.