48η Μνήμη Πολυτεχνείου

Πέρασαν σαράντα οκτώ χρόνια από τότε που οι φοιτητές αψηφώντας τις απειλές του δικτατορικού καθεστώτος, όρθωσαν το ανάστημά τους και έγιναν η φωνή όλων των πολιτών, που επιθυμούσαν την αποκατάσταση της δημοκρατίας, προασπιζόμενοι τα ιδανικά τους. Το Πολυτεχνείο έγινε το σύμβολο της αντίστασης στη χούντα των Συνταγματαρχών, οι οποίοι καταπατούσαν για επτά ολόκληρα χρόνια κάθε αρχή και αξία. Οι νέοι, όμως, φοιτητές – αγωνιστές άνοιξαν τον δρόμο για τη Δημοκρατία, την ελευθερία, τις νέες ιδέες και διεκδικήσεις.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» τιμώντας τους εκφραστές – διεκδικητές αυτών των αγαθών δημιούργησαν, με τη βοήθεια των καθηγητών του φιλολογικού τμήματος του Γυμνασίου, ένα οπτικοακουστικό υλικό καταγράφοντας εν συντομία, αλλά πολύ άμεσα και παραστατικά, τα γεγονότα που προηγήθηκαν, τη στιγμή που το τεθωρακισμένο όχημα γκρέμισε την Πύλη του Πολυτεχνείου αλλά και τον απολογισμό των δραματικών στιγμών που ακολούθησαν.

Το γεγονός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτέλεσε σημείο τομή για την νεότερη πολιτική ιστορία και αναντίρρητα μας θυμίζει ότι πρέπει να λέμε ΟΧΙ στη βία και ΝΑΙ στον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του. Προαπαιτούμενο, βέβαια,  για όλα αυτά είναι τρία θεμελιώδη αγαθά: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, όπως και το αίτημα των νέων εκείνου του Νοέμβρη του 1973!