9 Μαΐου «Χρόνια Πολλά» Ευρώπη!

Στις 9 Μαΐου 1950 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η 9η Μαΐου ορίστηκε ως η ημέρα της Ευρώπης, η γιορτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γιορτή της Ευρώπης μας θυμίζει κάθε χρόνο το παραπάνω γεγονός, που στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση της ΕΕ. που έθεσε ως σκοπό τη στενότερη οικο- νομική συνεργασία των χωρών που μετείχαν σε αυτή, αλλά στηριζόταν κυρίως στην επιθυμία των χωρών της Ευρώπης να επικρατήσει ειρήνη και να αποτραπεί μια νέα πολεμική σύρραξη μεταξύ των κρατών της γηραιάς ηπείρου. Από τότε, τα κράτη που την απαρτίζουν ζουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την ανάπτυξη των τομέων της οικονομίας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης συνεπάγεται τόσο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προϊόντων όσο και τη μετακίνηση των ανθρώπων. Μέσω των ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζεται η ειρήνη, η προσπάθεια εξάλειψης ρατσιστικών ιδεών, και προάγεται η διαπολιτισμικότητα ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Τα προαναφερθέντα είναι ελάχιστα μόνο από τα επιτεύγμα-τα της σύμπραξης των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συντελεί στην ασφάλεια και στην ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών επιτρέποντας τη συνεχή κοινωνικοπολιτική πρόοδο και την επιστημονική εξέλιξη.

«Ο ουρανός γίνεται πιο λαμπερός, όταν ενώνονται όλα τ’ αστέρια»