Χαρτογράφηση των Σημαντικότερων Μαχών της ελληνικής Επανάστασης του 1821

Διακόσια χρόνια μετά από εκείνη την άνοιξη του 1821, που έχει εγγραφεί στην Ιστορία και στη συλλογική μας μνήμη ως μια από τις μεγαλειώδεις στιγμές του Ελληνισμού στη μακρά διαδρομή του μέσα από τους αιώνες, οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν την ευθύνη να δώσουν στην Επέτειο αυτή νόημα και περιεχόμενο που να ξεπερνά τα εορταστικά πρότυπα. Νόημα και περιεχόμενο που να αγγίζει τους ανθρώπους του σήμερα, να ανανεώνει τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον και να αναβαθμίζει το πολύτιμο κληροδότημα του Αγώνα σε κοινή παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των Ελεύθερων ανθρώπων που τους ενώνει το πάθος και το όραμα για ένα  καλύτερο μέλλον.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» συγκέντρωσαν πληροφορίες για τις σημαντικότερες μάχες και δημιούργησαν παρουσιάσεις, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Επίσης, θέλοντας να κάνουν πιο εύληπτη και παραστατική την απεικόνιση των μαχών, χρησιμοποίησαν το εργαλείο Google Maps. Με τον τρόπο αυτό, δημιούργησαν τον δικό τους χάρτη, πάνω στον οποίο σημείωσαν τους τόπους που διεξήχθησαν οι μάχες, ποιοι ήταν οι οπλαρχηγοί τους και ποια η έκβασή τους. Προσανατολίστηκαν στο χάρτη, αποδελτίωσαν πληροφορίες και αξιοποίησαν την κριτική τους ικανότητα, πάντα σε συνεργασία με τους καθηγητές του Φιλολογικού Τμήματος αλλά και του Τμήματος Πληροφορικής του Σχολείου μας.

Αναφέρουμε επιγραμματικά κάποιες μάχες, είτε με θετικό αποτέλεσμα είτε με αρνητική έκβαση, όλες όμως αξιοσημείωτες και αξιοθαύμαστες, σημαντική παρακαταθήκη για όλους μας: η μάχη της Κλείσοβας, της Πέτρας, η μάχη του Ανάλατου, η καταστροφή των Ψαρών και άλλες πολλές, που αξίζει να παρακολουθήσετε! “

Για να επισκεφθείτε τον χάρτη και να παρακολουθήσετε τα αντίστοιχα video, μπορείτε να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=11HAQ5aOyJGZ7IyWcPdFpbLJgEc1HDQUc&usp=sharing