Διαδραστική παρουσίαση από τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Δημητρόπουλο

Στο πλαίσιο της προαγωγής της φιλαναγνωσίας, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, είχαμε τη χαρά, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Writehouse», να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον συγγραφέα κ. Δημητρόπουλο Παναγιώτη, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του αναδεικνύει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, παραδίδοντας έτσι πραγματικά μαθήματα ζωής. Οι μαθητές μας οργάνωσαν μια σειρά δραστηριοτήτων, προσεγγίζοντας τα βιβλία του διαθεματικά.

Αρχικά, οι μαθητές της Α’ Δημοτικού συνέθεσαν τραγούδια με τη βοήθεια της δασκάλας μουσικής και δραματοποίησαν τα παραμύθια «Πρόσεχε τι Εύχεσαι» και «Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι», υπό την καθοδήγηση των δύο εκπαιδευτικών των τμημάτων, της δασκάλας χορού και της θεατρολόγου του σχολείου μας. Η διαδραστική παρουσίαση  εμπλουτίστηκε με βιωματικές δράσεις από τον συγγραφέα, στις οποίες συμμετείχαν μαθητές/τριες και κηδεμόνες, καθώς και με την ομιλία της κας Μελίστα Ελένης, διαιτολόγου και διατροφολόγου, που μας ενημέρωσε για την αξία της υγιεινής διατροφής. Αναμφίβολα, οι παραπάνω δραστηριότητες ευαισθητοποίησαν τους μαθητές και συνέβαλαν στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού είχαν τη χαρά να ερμηνεύσουν το τραγούδι που συνέθεσαν με τη βοήθεια της δασκάλας της μουσικής, το οποίο εξιστορεί τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο βιβλίο του κ. Δημητρόπουλου «Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι». Ύστερα από τη «διαμάχη» τους ως φρούτα και ζαχαρωτά, τα παιδιά αποφάσισαν πως όλα είναι σημαντικά στη διατροφή μας, αλλά με μέτρο. Τέλος, κέρασαν τον συγγραφέα και τους παρευρισκόμενους μαθητές του Νηπιαγωγείου υγιεινά μπισκότα βρώμης που έφτιαξαν με τα χεράκια τους.

Οι μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης, αφού διάβασαν τη συγκινητική ιστορία από το βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο «Ο Μπαμπάς μου, Ο Ήρωάς μου», δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε αφήγηση και εικονογράφηση των ίδιων, το οποίο παρουσίασαν στον κ. Δημητρόπουλο και στους συμμαθητές τους.

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’, αφού μελέτησαν ομαδικά τις βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, Ελλήνων κι Ελληνίδων, από το βιβλίο «Ο Φάρος», εντόπισαν σημεία «σταθμούς» της ζωής τους και δημιούργησαν αντίστοιχες αφίσες που παρουσίασαν στους συμμαθητές τους. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους στον συγγραφέα.

Στο τέλος της παρουσίασης, ο κ. Δημητρόπουλος υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Αναμφίβολα, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του παιδιού με το βιβλίο είναι βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής πράξης. Για τον λόγο αυτόν, χαρήκαμε ιδιαιτέρως για την τιμή που μας έκανε το βιβλιοπωλείο «Writehouse» να παρευρεθεί μαζί με τον κ. Δημητρόπουλο στις σχολικές μας εγκαταστάσεις.