«Διάβαζε για να ζήσεις»

Η συγγραφέας κ. Αγγελική Δαρλάση συζητά με τους μαθητές μας

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου  των Εκπαιδευτηρίων μας, την Τετάρτη 7/4/2021 συναντήθηκαν διαδικτυακά και συνομίλησαν με την πολυβραβευμένη Ελληνίδα συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση.

 

Η συζήτηση στηρίχτηκε πάνω στο τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως με τίτλο «ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ… μικροί. Οι Αγωνιστές του 1821» και συγκεκριμένα σε ένα  απόσπασμα για τον Θ. Κολοκοτρώνη και τα παιδικά του χρόνια, που είχαμε διαβάσει με τους μαθητές μας. Η συγγραφέας μίλησε στα παιδιά για τη σημασία των παιδικών βιωμάτων στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου. Εξήγησε πώς κάποια περιστατικά των παιδικών χρόνων, οδήγησαν τους Ήρωες του ΄21 σε γενναίες πράξεις, συσχετίζοντας έτσι τη λογοτεχνία με την ιστορία και με την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η απάντηση της προσκεκλημένης μας σε ερωτήσεις των παιδιών αναφορικά με την αξία του βιβλίου και της ανάγνωσης. Μίλησε για τα «νοερά ταξίδια» μέσα στο χρόνο και το ονειρικό σύμπαν με τη μαγική χρονομηχανή της λογοτεχνίας. Αναφέρθηκε στις πολλές ζωές που μπορούμε να ζήσουμε μέσα από τις ζωές και τις εμπειρίες των ηρώων, οι οποίοι μας παίρνουν από το χέρι και μας ξεναγούν σε άλλους τόπους, σε άλλα μέρη μακριά από τη βουβή και μονότονη ζωή μας!

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα ενθάρρυνσης  των μαθητών μας για ανάγνωση βιβλίων και γνωριμία με ανθρώπους της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που έχουν το χάρισμα να εμπνέουν το όραμά τους στη νέα γενιά.

 

 

Στα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη» πιστεύουμε ακράδαντα πως μέσα από προσπάθειες που έχουν ως αντικείμενο και επίκεντρο το βιβλίο, οι νέοι μας κάνουν βήματα για να προσεγγίσουν όλο και πιο κοντά το μαγικό κόσμο του, να γοητευτούν από αυτόν, να πλουτίσουν την ψυχή τους και να βρουν «όλα όσα τους χρειάζονται»!