Διεθνής Ημέρα Θυμάτων Ολοκαυτώματος των Εβραίων
Η άνοδος του ναζιστικού κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του ΄30 και η περίοδος του μεσοπολέμου, με την γενικευμένη κοινωνική, ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, οδήγησαν τον γερμανικό λαό στον φανατισμό και στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης για τον εγκλεισμό και τον αφανισμό των «μιασμάτων» για την Αρία Φυλή. Αντιφρονούντες, πολιτικά και ιδεολογικά, Τσιγγάνοι, ομοφυλόφιλοι και προπαντός οι Εβραίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αβυσσαλέο και φρικώδες μίσος των Ναζί.
Στοιβαγμένοι σε γερμανικά καμιόνια και αφιλόξενα βαγόνια τρένων, σημαδεμένοι με το κίτρινο αστέρι, ξεκινούσαν για το «μεγάλο ταξίδι». Ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, ένα ταξίδι στο χωνευτήρι… των κρεματορίων και των θαλάμων αερίων. Νέοι, γέροι, παιδιά, άρρωστοι και υγιείς, όλοι συγκεντρώνονταν στα στρατόπεδα του Άουσβιτς, του Μαουτχάουζεν, του Νταχάου, του Φλόσενμπουργκ κ.α. και γίνονταν… καπνός που χανόταν στον ουρανό!
Έξι εκατομμύρια Εβραίοι – ανάμεσά τους ενάμισι εκατομμύριο παιδιά – υπήρξαν τα θύματα μιας από τις απεχθέστερες γενοκτονίες στην ανθρώπινη ιστορία, με το πρόσχημα της δήθεν φυλετικής κατωτερότητάς τους. Το τέλος της φρίκης και η λύτρωση για τους λίγους εναπομείναντες «ζωντανούς-νεκρούς» των κολαστηρίων, ήρθε την 27η Ιανουαρίου 1945, όταν τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Από τον Νοέμβριο του 2005 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε τη σημερινή ημέρα ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Σήμερα, λοιπόν, ως ελάχιστο φόρο τιμής στα εκατομμύρια αθώων ψυχών, που «γενοκτόνησαν» οι Ναζί, οι μαθητές μας στα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη», παρακολούθησαν σχετικό υλικό, συνομίλησαν με τους εκπαιδευτικούς τους για την Ημέρα αυτή και υποσχέθηκαν να μην λησμονούν και λένε ΟΧΙ στον φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στο ρατσισμό.