Εδώ… σε βρίσκει η ποίηση

«Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά αντικρίζεις

για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουν πια περάσει…

εκεί που απορείς για πράγματα που μπόρεσες να κάνεις…

εκεί σε βρίσκει η ποίηση.»

Αυτή είναι η ποίηση, κατά τον Τίτο Πατρίκιο!

Παγκόσμια ημέρα ποίησης η σημερινή. Η 21η Μαρτίου, ορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα ποίησης από την Γενική Διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 1999. Η αρχική έμπνευση ανήκε στον Μιχαήλ Μήτρα ενώ η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε τη σημερινή ημέρα λόγω της εαρινής ισημερίας, μιας και η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας, της αγάπης, του έρωτα με το σκοτεινό πρόσωπο της λύπης, της απογοήτευσης, του πένθους.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, βρέθηκε «κοντά» μας η φιλόλογος κα. Σπυρέλη Χρυσώ, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τέως σύμβουλο φιλολόγων στην Αιτωλοακαρνανία. Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας ανέγνωσαν το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου «Σε βρίσκει η ποίηση», ακολούθησε σχολιασμός στίχων και ερωτήσεις σχετικές με το τι είναι ποίηση, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ποιητικού λόγου καθώς και αν τα σημερινά ακούσματα των νέων είναι ποιητικές δημιουργίες.

Τέλος, τραγουδήθηκε το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Το παράπονο» από τις μαθήτριες Νεφέλη Αντωνοπούλου και Δήμητρα Μαντζουράνη, με συνοδεία πιάνου από τον Αλέξανδρο Λαδόπουλο. Η μελοποιημένη ποίηση είναι μια εκφραστική δημιουργία που μας συνοδεύει σε κάθε στιγμή και εκφράζει συναισθήματα, αγγίζει την καρδιά και την ψυχή!

Ας τραγουδήσουμε, ας γράψουμε, ας νιώσουμε την έννοια του στίχου, μας πρότεινε η κα. Σπυρέλη, αφού μέσω αυτής ταξιδεύουμε, πετάμε, απελευθερωνόμαστε…

Σας ευχαριστούμε πολύ!