Είμαι εγώ, είμαι μοναδικός!

Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με τίτλο «Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», μέσα από ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες και ομαδικές κατασκευές γνώρισαν τα ανθρώπινα οστά και τα όργανα και επιβεβαίωσαν τον σημαντικότατο ρόλο των πέντε αισθήσεων του ανθρώπου.  Παρόμοια συζήτηση ανέπτυξαν στο μάθημα των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών, ενώ ανακάλυψαν και τη διάσταση που παίρνει το ανθρώπινο σώμα στην τέχνη.

Ξεχωριστό ρόλο στην απόκτηση ολοκληρωμένης εικόνας σχετικά με το ανθρώπινο σώμα, αποτέλεσε η ενασχόληση με την ιδιωτικότητα του σώματός τους. Μέσα από εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό που εξετάζει θέματα γενετήσιας αξιοπρέπειας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, να καλλιεργήσουν δεξιότητες και να αναπτύξουν συμπεριφορές βασικών κανόνων αυτοπροστασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική ήταν και η συμβολή της ψυχολόγου και συνεργάτιδας του σχολείου μας, κας Κατσιβαρδά. Μέσα από μια ομαδική δραστηριότητα και από μια εποικοδομητική συζήτηση μαζί της, οι μαθητές συνειδητοποίησαν την ύπαρξη ασφαλών και μη ασφαλών αγγιγμάτων, καθώς επίσης και τους τρόπους προστασίας και αντιμετώπισης των δεύτερων.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς αποτρέπει την ελλιπή και λανθασμένη πληροφόρηση των παιδιών, η οποία αποτελεί εμπόδιο στην ασφαλή προφύλαξη του σώματός τους.