Εκδρομή Ε΄ Δημοτικού στα Καλάβρυτα

Την Παρασκευή 25/11/2022 οι μαθητές της Ε’ τάξης επισκέφθηκαν την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων, στο πλαίσιο του μαθήματος της Γεωγραφίας για τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων στα βουνά. Φυσικά, δε θα μπορούσαν να μην επισκεφθούν και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, τα οποία αποτέλεσαν ορόσημο στην ελληνική ιστορία.

Πρώτη τους στάση το μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Το ιστορικό αυτό μουσείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν την 13η Δεκεμβρίου του 1943. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στις αίθουσες κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και πληροφορήθηκαν για τη ζωή των Καλαβρυτινών, πριν αλλά και μετά το αποτρόπαιο έγκλημα των Γερμανών κατακτητών.

Δεύτερη στάση ήταν ένα από τα πιο ξεχωριστά μνημεία της πόλης, ο Τόπος θυσίας, στον λόφο του Καππή. Εκεί, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν οι άνδρες από δεκατεσσάρων ετών και άνω, όπου και εκτελέσθηκαν. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, μέσα σε ένα κλίμα βαθύτατης συγκίνησης αλλά και εθνικής υπερηφάνειας, έκαναν κατάθεση στεφάνου και άφησαν κάρτες με μηνύματα υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας στο σημείο, ως ένδειξη σεβασμού στους εκτελεσθέντες.

Τέλος, οι μαθητές έλαβαν το μεσημεριανό τους γεύμα στο κέντρο των Καλαβρύτων κι έπειτα περπάτησαν στα σοκάκια της πόλης.