Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία με την Δ΄ Δημοτικού

Μικροί περιπατητές ανάμεσα σε σκόρπιους κίονες…

Την Τετάρτη  24 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Δ’ τάξης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.  Αρχικά, αφού διέσχισαν την πύλη που τους έβαζε στην παλιά πόλη, αφήνοντας  πίσω τους τη φασαρία του σύγχρονου χωριού,  μεταφέρθηκαν  στο ιερό άλσος της Άλτεως. Στο έδαφος, οι σκορπισμένοι  κίονες, από τον ναό του Δία, απομεινάρια μιας σημαντικής πόλης της αρχαιότητας.

Στη συνέχεια, οι μαθητές περπάτησαν στο αρχαιολογικό μονοπάτι της αρχαίας Ολυμπίας εκεί όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα πραγματοποιώντας έτσι ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν. Τότε που χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συνέρρεαν στην περιοχή για να τιμήσουν τον Δία και να παρακολουθήσουν τους αθλητικούς αγώνες που διεξάγονταν προς τιμήν του. Επόμενος σταθμός, το Στάδιο, που υποδέχθηκε τους μαθητές της Δ΄ τάξης, με τον ίδιο τρόπο που υποδεχόταν παλαιότερα κριτές και  αθλητές πριν την έναρξη των αγώνων.

Τέλος, η περιήγηση των μαθητών ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο  Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα που εντυπωσίασαν τους μαθητές ήταν αναμφισβήτητα και ο «Ερμής του Πραξιτέλους». Τόσο «οικείος» στους μαθητές, σαν να ξεπήδησε μεμιάς από σελίδα του σχολικού τους βιβλίου, αλλά και τόσο διαφορετικός συνάμα. Ευρισκόμενος μόνος του,  εκτεθειμένος σε μια αίθουσα, έδινε απλόχερα τη δυνατότητα στους μαθητές να τον θαυμάσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές από το αριστούργημα της φύσης, που ξεδιπλώθηκε αβίαστα μπροστά στα μάτια τους,  μέσα από  πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές  και βελανιδιές σε μια κοιλάδα που διασχίζει ο Αλφειός, πήραν τον δρόμο της επιστροφής για το σχολείο τους, κατανοώντας πλήρως τις αιτίες για τις οποίες το τοπίο καταφέρνει να  διασχίζει αδιάσπαστο τον χρόνο…