Ένα σύγχρονο ταξίδι στην 100χρονη ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Με αφορμή το πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται από μέρος του Φιλολογικού τμήματος των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη», οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας πραγματοποιήσαν τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν χώρους μνήμης και ιστορικής κληρονομιάς και να βιώσουν τον ξεριζωμό και τις θυσίες του σύγχρονου και νεότερου ελληνισμού.

Αρχικά, το «ταξίδι» στην ιστορία ξεκίνησε με προσκύνημα στο σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο. Εκεί, στα 1260 μέτρα υψόμετρο, σε έναν τόπο που προσομοιάζει με το όρος Μελά της Τραπεζούντας,  όπου για 15 περίπου αιώνες ήταν η αρχική κοιτίδα της Μονής, βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας, μέρος του Τιμίου Σταυρού, που αφιέρωσε ο Μανουήλ Κομνηνός καθώς και το χρυσό Ευαγγέλιο του Αγίου Χριστοφόρου.

Δεύτερος σταθμός ήταν η περιήγηση και ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης του Ποντιακού Ελληνισμού στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο «Γεώργιος Π. Αμβροσιάδης» οι μαθητές μας θαύμασαν συλλογές, ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης και ζωής. Μιας ζωής και παρουσίας που ξεκίνησε 30 αι. πριν, από τον 8ο αιώνα π.χ., όταν ιδρύθηκαν οι πρώτες ελληνικές πόλεις στην περιοχή του Πόντου, και άρχισε να ξεριζώνεται βίαια από το 1919 με τη γενοκτονία των Ελλήνων-Ποντίων, και που «έκλεισε» με τον οριστικό ξεριζωμό τους από το 1922 και εξής.

Το όμορφο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν εκθέματα της Σύγχρονης και Νεότερης Ιστορίας, από τους Βαλκανικούς Πολέμους, την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τις ομορφιές της συμπρωτεύουσας σε ένα ταξίδι που τα είχε όλα: γνώση, διασκέδαση, χαμόγελα και ξένοιαστες στιγμές που τόσο πολύ είχαν λείψει στα παιδιά μας μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος και συνοδοί καθηγητές κ. Γουρδούπης Χρήστος και κα. Μπαλαμπάνη Ανδριάνα συγχαίρουν τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά και αποκόμισαν εγκωμιαστικά σχόλια από όλους τους φορείς που επισκέφτηκαν, τόσο για το ήθος όσο και τις γνώσεις τους!