Ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήμερα

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων  Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος, με τίτλο «Κλασική Αθήνα: Πόλις – Πολίτης – Πολιτεία & Πόλις – Πολιτισμός», πραγματοποίησαν διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην ένδοξη Αθήνα, το «κλεινόν ἄστυ», κατά τους Αρχαίους Έλληνες, που λειτούργησε ως κοιτίδα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και υπόδειγμα Πόλεως με λαμπρά έργα και οικοδομήματα.

Η περιήγηση ξεκίνησε με πρώτο σταθμό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Οι μαθητές μας περιηγήθηκαν στο επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και θαύμασαν τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου. Αρχικά, γνώρισαν τις προϊστορικές Αρχαιότητες και τα έργα των μεγάλων πολιτισμών (νεολιθικού, κυκλαδικού και μυκηναϊκού) που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο  από την 6η χιλιετία έως το 1050 π.Χ., καθώς και ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας.

Ακολούθως, εντυπωσιάστηκαν με τη Συλλογή  Έργων Γλυπτικής, που παρουσιάζει την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής από τον 7ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ., μέσα από μοναδικά έργα τέχνης, ενώ ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν και η Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας, που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα της αρχαίας ελληνικής κεραμικής από τον 11ο αι. π.Χ. έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Τέλος, ξεχωριστή θέση στο Μουσείο έχουν η Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας με πολλά μοναδικά πρωτότυπα έργα, αγάλματα, ειδώλια και έργα μικροτεχνίας, αλλά και η μοναδική για την Ελλάδα Συλλογή Αιγυπτιακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων με έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προδυναστική περίοδο (5000 π.Χ.) έως και τους χρόνους της ρωμαϊκής κατάκτησης. Η ξενάγηση ήταν ενδελεχής και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών.

Επόμενος σταθμός του εκπαιδευτικού ταξιδιού μας, το Εργαστήριο Παπυρολογίας, το οποίο βρίσκεται στη  Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του οποίου είναι ο κ. Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Παπυρολογίας  και πρόεδρος της ελληνικής παπυρολογικής Εταιρείας. Ο κ. Παπαθωμάς μάς φιλοξένησε στον εργαστήριο του 7ου ορόφου της Σχολής και συνομίλησε με τους μαθητές μας, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θαυμαστό κόσμο των παπύρων, που, αναντίλεκτα, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και αποτελούν σημαντικότατες πηγές για την ερμηνεία του παρελθόντος. Μάλιστα, είχαν την ευκαιρία να δουν και να αγγίξουν σωζόμενα κείμενα, λογοτεχνικά ή μη, έγγραφα και επιστολές της Πτολεμαϊκής, Ελληνιστικής, Βυζαντινής, αλλά και Αραβικής περιόδου. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παπαθωμά για τη φιλοξενία και τα εγκωμιαστικά σχόλια για τους μαθητές μας, οι οποίοι τον εξέπληξαν τόσο με τις γνώσεις, όσο και με τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τους!

Το όμορφο ταξίδι στο παρελθόν ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου από το 1987 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μοναδικό σύμβολο του πνεύματος, της τόλμης και του πολιτισμού που ακτινοβολεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στο επιβλητικό και εντυπωσιακό Μουσείο της Ακρόπολης. Τέλος, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και να θαυμάσουν τον επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα, δωρικού ρυθμού, κατασκευασμένο μεταξύ 444-440 π.Χ. και σημείο αναφοράς για περιηγητές, λογοτέχνες και ποιητές, οι οποίοι εμπνεύστηκαν τόσο από το μνημείο όσο και από την ιδιαιτερότητα του κάλλους της περιοχής. Μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τις ομορφιές της πρωτεύουσας σε ένα ταξίδι που, αν και σύντομο, τα είχε όλα: γνώση, διασκέδαση, χαμόγελα και στιγμές ξενοιασιάς!