Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Γυμνάσιο και Λύκειο των «Συγχρόνων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη»

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του Έπους του ΄40, μιας δοξασμένης περιόδου της σύγχρονης Ιστορίας μας ενάντια σε ακραία κινήματα, όπως εκείνα του φασισμού και του ναζισμού.

Για την ιστορική αυτή επέτειο, μαθήτριες και μαθητές της Β΄ Λυκείου του Σχολείου μας συμμετείχαν σε θεατρικό δρώμενο, αναπαριστώντας σκηνές από την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Σ΄ αυτό αποτύπωσαν τις εξελίξεις του πολέμου, μετέδωσαν τις αντιδράσεις στο άκουσμα των εξελίξεων, τις εκ βαθέων σκέψεις ανθρώπων που βρέθηκαν στο μέτωπο, όπως του φωτογράφου Μεγαλοκονόμου, της Ανδριάνας Δαρμογιάννη, η οποία έζησε το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και ενός στρατιώτη, στο πρόσωπο του οποίου ενσαρκώθηκε το βίωμα των στρατιωτών της εποχής. Οι μαθητές που συμμετείχαν, αλλά και όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, μεταφέρθηκαν σε μια άλλη εποχή, τραυματική μεν, απελευθερωτική δε, εκεί που το έθνος ενώθηκε, εκεί που γράφτηκε η ένδοξη ιστορία της χώρας μας.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας και έπειτα η απονομή των Βραβείων και Αριστείων στις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, που διακρίθηκαν για τις άριστες επιδόσεις τους κατά το σχολικό έτος 2022-2023. Η εκδήλωση έκλεισε με την παράδοση της Σημαίας στους Σημαιοφόρους και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου!

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους συντελεστές της όμορφης γιορτής, που μας θύμισαν τα δεινά του πολέμου και μας κινητοποιούν να μένουμε πάντα «πιστά ανυπάκουοι» στο μίσος, τη βία, τον φασισμό και τη βαρβαρότητα, όπως και οι πατέρες μας!

“Χρόνια Πολλά!”