Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Γυμνάσιο και Λύκειο των «Συγχρόνων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη»

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του Έπους του ΄40, μιας δοξασμένης περιόδου της Σύγχρονης Ιστορίας μας ενάντια σε ακραία κινήματα, όπως εκείνα του Φασισμού και του Ναζισμού. Οι ηγέτες τους, Μουσολίνι και Χίτλερ αντίστοιχα, λαοπλάνοι και δεινοί χειριστές του λόγου και της λογικής, μοναδικοί ρήτορες, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη, προσηλυτίζοντάς την στο μίσος. Στην ανατολική άκρη της Ευρώπης, όμως, κάποιοι αντιστέκονται σθεναρά και ορθώνουν το ανάστημά τους φωνάζοντας το βροντερό «ΟΧΙ».

Oι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας, με μια λιτή και ταυτόχρονα εντυπωσιακή εορτή, τίμησαν εκείνους τους ήρωες, γνωστούς και αγνώστους, που αντιτάχθηκαν και αντιστάθηκαν στον δυνάστη κατακτητή· τίμησαν αυτούς που δεν «υπάκουσαν», αυτούς που κατάφεραν με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση να κατατροπώσουν αρχικά τον υπέρτερο εχθρό, παλεύοντας με το αδύνατο. Ακόμα, τα παιδιά μέσα από κείμενα, δρώμενα και εικονικές αναπαραστάσεις κατέδειξαν το πώς οι λαοπλάνοι μανιακοί ηγέτες του φασισμού, με τη δύναμη της πειθούς και του λόγου, παρέσυραν πρώτα τους λαούς τους και στη συνέχεια όλη την  ανθρωπότητα στον όλεθρο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας και έπειτα η απονομή των Βραβείων και Αριστείων στις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, που διακρίθηκαν για τις άριστες επιδόσεις τους κατά το σχολικό έτος 2021 -2022. Η εκδήλωση έκλεισε με την παράδοση της Σημαίας στους Σημαιοφόρους και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου!

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους συντελεστές της όμορφης γιορτής, που μας θύμισαν πως, όπως οι πατέρες μας, έτσι και εμείς πρέπει να μένουμε πάντα «πιστά ανυπάκουοι» στο μίσος, τη βία, το φασισμό και τη βαρβαρότητα. Γιατί είμαστε Έλληνες! Γιατί είμαστε Άνθρωποι!

Χρόνια Πολλά!