Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων μας

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της σχολικής κοινότητας, οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και Λυκείου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» είχαν την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούν στον χώρο του Σχολείου τον κ. Ιωσήφ Φραγκούλη. Ο κ. Φραγκούλης είναι καθηγητής Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και  Σύμβουλος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ενώ ασχολείται με την επιμόρφωση και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών.

Γνωρίζοντας πως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται, τόσο στο πεδίο της τυπικής εκπαίδευσης όσο και της μη τυπικής, μια μορφή εκπαίδευσης η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση της τέχνης, οι εκπαιδευτικοί έκριναν απαραίτητο να ενημερωθούν για την αξιοποίησή της στη σύγχρονη διδακτική πράξη. Εξάλλου, τα έργα τέχνης αποτελούν έναν πολύτιμο «θησαυρό» για τον εκπαιδευτικό, ο οποίος, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, υπηρετεί ένα ευρύ φάσμα στόχων, όπως την ανάπτυξη του κριτικού στοχασμού, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της αυτογνωσίας, της κατανόησης της διαφορετικότητας και την βελτίωση της γνωστικής ανάπτυξης του μαθητή.

Προσεγγίζοντας τον πίνακα του Αμερικανού ζωγράφου Winslow Homer, “The Country school”, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο μαθητής κατορθώνει ευκολότερα να κατανοήσει το διδακτικό αντικείμενο και να προσεγγίσει τη γνώση με πολυεπίπεδο τρόπο, ακολουθώντας το δικό του μονοπάτι και κρατώντας ο καθένας ό,τι είναι πιο σημαντικό γι’ αυτόν.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Φραγκούλη που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το επόμενο σχολικό έτος υποστηρίζοντας την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Γιατί, είναι αλήθεια πως οι εμπειρίες μάθησης των εκπαιδευτικών σε επίπεδο σχολικής μονάδας συμβάλλουν πολλαπλά, τόσο στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και στην αποτελεσματικότητά τους, όσο και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του σχολικού συγκείμενου.