«Επίσκεψη στο νησί των Φαιάκων»

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Κέρκυρα: παρελθόν, παρόν και μέλλον», το οποίο υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές της Β’ Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη  επισκέφθηκαν το όμορφο νησί της Κέρκυρας (30/3-2/4). Προηγήθηκε της επίσκεψης τους η δημιουργία ιστοσελίδας για την Κέρκυρα (Google sites), μια παρουσίαση για τον πολιτιστικό της πλούτο (με το εργαλείο prezi) και μια χρονογραμμή με τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του νησιού, ώστε να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της σε βάθος.

Με την άφιξη τους στο νησί επισκέφθηκαν το Ιόνιο πανεπιστήμιο και εκτός των άλλων συνομιλήσαν με τους ακαδημαϊκούς -πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής για την τωρινή κατάσταση του πολιτιστικού πλούτου του νησιού και πιθανές προτάσεις βελτίωσης (π.χ ως προς την εικόνα των μνημείων ή ακόμα και στον τρόπο που προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά). Έπειτα, επισκέφθηκαν το ανάκτορο του «Mon repo», το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το αρχαιολογικό Μουσείο και  το Ποντικονήσι, για να δουν από κοντά όσα μελετούσαν στην αναζήτησή των εργασιών τους. Οι ξεναγήσεις συνεχίστηκαν με επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ της Κέρκυρας, εκεί παρακολούθησαν τη γραμμή παραγωγής μιας ιδιαίτερης ποικιλίας λαδιού (από Λιανολιά), η οποία εξάγεται σε 24 χώρες του εξωτερικού και έζησαν την εμπειρία της γευσιγνωσίας λαδιού.

Η εκδρομή έκλεισε με το κάστρο Γαρδικίου, όπου είδαν τη Σπηλιά Γράβα, για την οποία βρέθηκαν στοιχεία πως υπήρχε η πρώτη ένδειξη ανθρώπινης δραστηριότητας από την παλαιολιθική εποχή στην Ελλάδα και συζήτησαν με την ξεναγό για τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρέμβασης, με αφορμή πρόσφατες φθορές που παρατηρήθηκαν, αποδεικνύοντας περίτρανα όσα συζητήθηκαν για την ανάγκη προστασίας του πολιτιστικού αλλά και περιβαλλοντικού πλούτου του νησιού. Η εκδρομή περιείχε φυσικά στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης που θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη όλων και θα θυμίζουν το ταξίδι στο νησί των Φαιάκων.