Εστία Νέας Σμύρνης: Ένας χώρος «γεμάτος» Μικρασία

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος, «Πόντος –Μικρά Ασία: Η Μαρτυρική Γη. Ένας αιώνας Μνήμης!», την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022 οι μαθήτριες και οι μαθητές των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Εστία Νέας Σμύρνης, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή της Αθήνας.

Η Εστία είναι ένα Πολιτιστικό Ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1930 με κύριο στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των προσφύγων από τη Σμύρνη  και γενικότερα από  τη Μικρά Ασία. Στο περικαλλές κτίριο, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του ’60 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Παυλίδη, με κρατικές δαπάνες και εισφορές πλήθους συλλόγων Μικρασιατών, Θρακών, Ποντίων και Κωνσταντινουπολιτών, λειτουργούν: βιβλιοθήκη, Μουσείο Μικρασιατικής Καταστροφής, Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης καθώς και Πινακοθήκη με έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.

Η ξενάγηση στον χώρο έγινε από την κα. Παπαδοπούλου Θέμιδα, Αντιπρόεδρο και Έφορο της Βιβλιοθήκης και των Μουσείων της Εστίας, αλλά και απόγονο προσφύγων. Η κυρία Παπαδοπούλου συγκίνησε το μαθητικό κοινό με τις ζωντανές μαρτυρίες και περιγραφές από τη ζοφερή εκείνη περίοδο, ενώ συγκλονιστικές ήταν και οι αφηγήσεις της για κάθε έκθεμα που βρίσκεται στο χώρο του Μουσείου και «κουβαλάει» μια δική του πονεμένη ιστορία.

100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική καταστροφή και μέσα από την επιτόπια επίσκεψη στην Εστία Νέας Σμύρνης επαναφέραμε στη μνήμη μας τον όλεθρο, τη δυστυχία και τον ξεριζωμό των ανθρώπων εκείνων που υπήρξαν θύματα αντικειμενικών δυσκολιών, αντικρουόμενων συμφερόντων, ενίοτε και  μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και παθών.