«Για το δάσος μαθαίνω, δρω και δημιουργώ»

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, για τους μαθητές της Δ´ τάξης του σχολείου μας, το πρώτο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο « Για το δάσος μαθαίνω, δρω και δημιουργώ».Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας προσέγγισαν την έννοια του δάσους με ποικίλους τρόπους, με απώτερους στόχους τη συνειδητοποίηση της αξίας του για τον άνθρωπο και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα παιδιά, αρχικά, εξοικειώθηκαν με τον ορισμό του δάσους και τα είδη των οικοσυστημάτων και έπειτα μελέτησαν τα είδη έμβιων και άβιων στοιχείων που εντοπίζονται στο δασικό οικοσύστημα.Στη συνέχεια, προσέγγισαν το ζήτημα της καταστροφής των δασών, μέσω οπτικοακουστικού υλικού και ομαδικών εργασιών, καταλήγοντας στη δημιουργία αφισών για την προσφορά του δάσους στον άνθρωπο και τη σημασία της προάσπισής του.

Στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών, να αποκτήσουν οι μαθητές σημαντικές γνώσεις για τα δάση και να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση, συνέβαλαν αναμφίβολα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις τους στο Δασαρχείο Ναυπάκτου και στην Πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο Δασάρχης, κ. Ράπτης, τους ενημέρωσε για την προσφορά του δάσους στη ζωή των ανθρώπων, καθώς και τους κινδύνους που το απειλούν, ενώ οι πυροσβέστες της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης μας, τους ενημέρωσαν για θέματα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, η οποία αποτελεί την κύρια απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα. Ακόμη, παρουσίασαν στους μαθητές τον εξοπλισμό των στολών και των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις μάνικες για την κατάσβεση πυρκαγιάς.

Τέλος, εξίσου σημαντική ήταν η διαδικτυακή σύνδεση των δύο τμημάτων με τη μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος». Οι μαθητές, αφού περιηγήθηκαν εικονικά στο καταφύγιο της αρκούδας, στο Νυμφαίο Φλώρινας, ενημερώθηκαν για την προστασία της άγριας ζωής των ορεινών περιοχών. Επιστέγασμα αυτής της δράσης, αποτέλεσε η υιοθεσία μιας αρκούδας από το κέντρο προστασίας του «Αρκτούρου».

Το σχολείο μας, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνει τους μικρούς μαθητές να εκτιμήσουν την αξία του δάσους και να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση από νεαρή ηλικία.