Η εξέλιξη των βιντεοπαιχνιδιών!
Κάπου στις ΗΠΑ μία νέα επαναστατική ιδέα ξεσπάει κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’40. Tο 1949-50, περίπου, ο Τσάρλι Αντάμα, δημιούργησε ένα παιχνίδι με τίτλο Bouncing Ball, από εκείνη την στιγμή, τα βιντεοπαιχνίδια έκαναν δειλά-δειλά τα πρώτα τους βήματα. Λίγα χρόνια μετά, ο Κρίστοφερ Στρέτσει, δημιούργησε το ηλεκτρονικό τάβλι. Στη συνέχεια, από τον Αλεξάντερ Σάφτο Ντάγκλας, έφτιαξε ένα νέο βιντεοπαιχνίδι, το ΟΧΟ, δηλαδή τη Τρίλιζα. Όμως, μία άλλη γνώμη είναι ότι ο Αμερικανός φυσικός, Γουίλιαμ Χίγκινμποθαμ, δημιούργησε το πρώτο βιντεοπαιχνίδι, το Tennis for two.Έπειτα, το 1961, ο φοιτητής Στιβ Ράσελ, κατασκεύασε το Spacewar.Το 1966, ο Ραλφ Μπάερ, αποφασίζει να φτιάξει μια μηχανή παιχνιδιού. Συνεργάστηκε με τον Μπιλ Χάρισον, και χρησιμοποίησαν χρήσιμα ηλεκτρικά αντικείμενα. Έφτιαξαν ένα παιχνίδι ονόματι Chase, και ο Χάρισον δημιούργησε επίσης και ένα ψεύτικο όπλο το οποίο ήταν συνδεδεμένο με την μηχανή του παιχνιδιού, και όταν σκόπευες στον εχθρό που σε πυροβολείς, τον σκοτώνεις εσύ. Το 1969, δημιουργείται η πρώτη κονσόλα που είναι μόνο και μόνο για να χρησιμοποιείται στο σπίτι. Η βιντεοκονσόλες κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση.
Βιντεοπαιχνίδια Arcade
Λόγω της υψηλής τιμής των κονσόλων, δημιουργήθηκαν τα παιχνίδια arcade που για να τα παίξεις έπρεπε να πληρώσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό. Το πρώτο arcade ήταν το Periscope της SEGA. Έπειτα ακολούθησαν αρκετά άλλα παιχνίδια, όμως για την ιστορία το Pong γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Οχτώ χρόνια αργότερα η Namco κυκλοφορεί το ίσως πιο γνωστό παιχνίδι το Pac Man όπου γνωρίζει μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα. Το 1981 όμως, η Nintendo εκδίδει το Donkey Kong, το μελλούμενο Super Mario, που όμως είναι ο ίδιος ο Mario. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ώστε να γίνει καλός ο Mario με το Super Mario Bros. Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το παιχνίδι Tetris όπου γνώρισε και αυτό μεγάλη επιτυχία.
Κονσόλες και δεκαετία του ’90 έως σήμερα.
Με την πάροδο του χρόνου τα βιντεοπαιχνίδια μπήκαν στο σπίτι μας. Το 1994 εμφανίζεται το PlayStation της Sony και ακολουθεί το Xbox και το Wii, με αποτέλεσμα να ΄΄ εκθρονιστούν΄΄ τα arcade παιχνίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία καινούργια μάχη μεταξύ των κονσόλων. Αυτό προσφέρει μία ξαφνική άνοδο στην ποιότητα των γραφικών και περνάμε από τα 2D στα 3D, όπου βλέπεις ότι και ο παίκτης σου. Επίσης οι κονσόλες προσφέρουν και το online παιχνίδι, καθώς μπορείς να παίξεις με φίλους σε απόσταση και σε ομάδες. Σήμερα, τα γραφικά είναι πολύ αναπτυγμένα σε σχέση με τα παλιά βιντεοπαιχνίδια και με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στο παιχνίδι μέσο της εικονικής πραγματικότητας. Όμως, τα τωρινά παιχνίδια είναι πιο βίαια από ποτέ και ο εθισμός σε αυτά μπορεί να αποδειχτεί μοιραίος. Τελικά τα παιχνίδια, όμως κάνουν καλό σε εμάς ή μας διαφθείρουν;
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η πρώτη κονσόλα του παιχνιδιού Pac Man, κατασκευή της μαθήτριας Σαρώτη Σταυρίνας.
Συγγραφή άρθρου : Κουστουμπάρδης Διονύσιος – Σπηλιώτης Χρήστος