«Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ»

Την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022, ημέρα Παρασκευή, στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ της Ι.Π. Μεσολογγίου η διακεκριμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου θα εισαγάγει μαθητές Γυμνασίων της περιοχής μας στο χωροχρόνο της Επανάστασης του 1821 και της Εξόδου.

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπαιδευτικού προγράμματος «Η Φωνή του Βλαχογιάννη» οι μαθητές με πλοήγηση στην ιστοσελίδα https://arxeio.epanastasis.gr/ φυλλομετρούν τα αρχεία του Γιάννη Βλαχογιάννη, αγγίζουν ένα πίνακα ζωγραφικής ή αφουγκράζονται ένα δημοτικό τραγούδι ανακαλύπτοντας τις στιγμές του παρελθόντος. Με τη συμμετοχή τους εξοικειώνονται με την ιστορία ως επιστήμη και διαμορφώνουν ταυτότητα εθνική ή προσωπική.

Ο Γ. Βλαχογιάννης έζησε στην μεταεπαναστατική περίοδο στη Ναύπακτο και στην Αθήνα και μετά από πολύχρονες προσπάθειες ανέσυρε και διέσωσε τα απομνημονεύματα των σημαντικότερων αγωνιστών του ‘21. Το προσωπικό του αρχείο αποτέλεσε την βάση για την δημιουργία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Ο Γ. Βλαχογιάννης αντιπροσωπεύει το όραμα των πρωτοπόρων Ελλήνων που οδήγησαν την πατρίδα μας από μία οθωμανική επαρχία στο ευρωπαϊκό νεωτερικό πρότυπο κράτους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττική «OΈπαχτος», με άξονα την προσωπικότητα του Γ. Βλαχογιάννη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Πρωτότυπη Ιδέα – Έρευνα υλικού – Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολονύφη, Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΥΠ.ΠΟ.

Σχεδιασμός – Σύνταξη:Ελένη Αδαμοπούλου, Φιλόλογος του 3ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Μορφωτικός Σύμβουλος– Συντονίστρια Εκπαιδευτικού προγράμματος για την ομογένεια:Σπυριδούλα Δημητρίου, Δόκτωρ Ιστορίας της Τέχνης.

Πιλοτική Εφαρμογή: Νεκτάριος Τσουραπάς,Φιλόλογος των «ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ».

Η εκδήλωση θα κινηματογραφηθεί από τον σκηνοθέτη Νίκο Ελληνικάκη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:

ΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΟΤΡΩΝΗ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΪΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ»