Η ιστορική πορεία των Σουλιωτών στη Ναύπακτο μέσα από τον Σύλλογο τους

Τα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη» και οι μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του Σχολείου μας είχαν την τιμή να υποδεχτούν στην αίθουσα εκδηλώσεων την πρόεδρο του Συλλόγου Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Ο Έπαχτος», κα. Μαρία Σαγώνα καθώς και την εκπρόσωπο αυτού, κα. Έμυ Λαλοπούλου Πολυχρόνου.

Είναι αλήθεια πως η Ναύπακτος συνδέθηκε άρρηκτα με το Σούλι και τους Σουλιώτες, καθώς μετά την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό και με ψήφισμα της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης του 1832 αποφασίστηκε η εγκατάσταση και παραχώρηση κατοικιών και εθνικής γης σε οικογένειες Σουλιωτών και άλλων Ηπειρωτών. Οικογένειες, όπως εκείνες των Τζαβελλαίων, των Μποτσαραίων, των Δρακαίων και άλλων που πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά του Αλή Πασά, εγκαταστάθηκαν αργότερα στην περιοχή της Ναυπάκτου.

Οι Σουλιώτες, οι οποίοι από τις αρχές του 18ου αιώνα βρέθηκαν στο στόχαστρο του Σουλτάνου και της τοπικής οθωμανικής αριστοκρατίας, έδωσαν τον δικό τους αγώνα και με ανυπότακτο πνεύμα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. Ο καλόγερος Σαμουήλ παρέμεινε στο Κούγκι και ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη της Μονής του Αγίου Αθανασίου, ενώ 60 γυναίκες κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους προτίμησαν τον θάνατο από την υποδουλωμένη ζωή και κατακρημνίστηκαν από τα βουνά του Ζαλόγγου.

Μάλιστα, προς ανάμνηση του τραγικού αυτού γεγονότος ο Σύλλογος δημιούργησε και έναν πίνακα – σύμβολο, που προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό, καθώς έχει ως θέμα τον Χορό του Ζαλόγγου, αντίγραφο του οποίου η κα. Σαγώνα δώρισε στο Σχολείο μας.

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από την προβολή οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο «Σουλιώτες: η ιστορική τους πορεία στη Ναύπακτο».

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο και τις κυρίες για την παρουσίαση των γεγονότων και συγχαίρουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που κρατούν ζωντανή την ιστορική συνείδηση των νέων.