Ἡ κρόκη!

Καλωσόρισες Άνοιξη…

Σήμερα, 1η του μήνα καλωσορίζουμε την Άνοιξη, με αισιοδοξία, χαρά και χρώματα!

Με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Πάνου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών πλέξαμε την «κρόκην», ἕν ἐλικτὸν περικάρπιον τρισίν κρόκαις, ἐρυθράν, χρυσῆν καί λευκήν.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη, το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε την χαρά και την αισιοδοξία, το χρυσό την αφθονία και το λευκό την αγνότητα και το φορούσαν στο δεξί χέρι και το αριστερό πόδι οι Μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, απ΄ όπου έλκει και την προέλευσή του το εθίμο. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία αναφέρεται πως το έθιμο, οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν υιοθετήσει από τους Αιγυπτίους.Φορούσαν «Μάρτη» και μάλιστα οι κοπέλες στόλιζαν και το άγαλμα της Αθηνάς με την κλωστή. Όταν τελείωνε ο μήνας, βουτούσαν την κόκκινη ταινία στον Ιλισσό ποταμό  και την κρατούσαν για τον επόμενο χρόνο. Έτσι η ταινία προχωρούσε από γενιά σε γενιά και όσο πιο παλιά ήταν, τόσο πιο τυχερή τη θεωρούσαν.

 Σήμερα φοράμε την  «κρόκην» για να προστατευτούμε από το καυτό ήλιο της Άνοιξης και την βγάζουμε από τον καρπό του χεριού μας στις 31 Μάρτη, αφήνοντάς τη στα λουλούδια για να την πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους!

Καλό μήνα, με υγεία και πολλά χαμόγελα, όπως αυτά των μαθητών μας!