Η ψυχολογία της πανδημίας

Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου, με την καθοδήγηση της κυρίας Χριστίνας Κόρακα, καθηγήτριας Πληροφορικής, στο πλαίσιο εκμάθησης δημιουργίας και χρήσης των συνεργατικών εγγράφων, ασχολήθηκαν με δύο πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες, που σχετίζονται με την πανδημία.

Το τμήμα Α1 ασχολήθηκε με το θέμα  «Ψυχολογία και Κοινωνικές συναναστροφές σε καιρούς Πανδημίας» και το τμήμα Α2 ανέλαβε το θέμα «Μαθησιακές επιδόσεις σε καιρούς πανδημίας».

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, μέλη του Δημοσιογραφικού Ομίλου, «κάλυψαν» το γεγονός, εμπλουτίζοντάς το με σκέψεις, συναισθήματα, αλλά δημιουργώντας και αφίσες με γελοιογραφίες σχετικά με την πανδημία. Γιατί το να σατιρίζεις αυτό που σε φοβίζει σημαίνει πως αρχίζεις να χειραφετείσαι απέναντί του και πως αρχίζεις να αναζητάς τρόπους για να απελευθερωθείς από την επίδρασή του…

 

«Αισθήματα φόβου, άγχους, θυμού, λύπης και συντριβής αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό οι νέοι σε όλο τον κόσμο λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Καθώς οι κυβερνήσεις έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον ιό επιβάλλοντας μέτρα, όπως φυσική αποστασιοποίηση, καραντίνες και το κλείσιμο των σχολείων, οι ζωές των νέων έχουν επηρεαστεί σοβαρά. Πολλοί νέοι, την περίοδο αυτή, νιώθουν μοναξιά. Ανησυχούν για την ασφάλεια της οικογένειας και των φίλων τους. Ανησυχούν για το μέλλον. Έρευνες έχουν αποδείξει πως πάνω από το 60% των παιδιών φοβούνται για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στις ζωές τους. Πολλοί μαθητές πλέον πάσχουν από κατάθλιψη και είναι νευρικοί και ευερέθιστοι. Όμως, τα κλειδιά για να μη διαταραχτεί η συναισθηματική μας κατάσταση αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα τα έχουμε εμείς. Έχουμε δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, και αν τις ενεργοποιήσουμε θα βγούμε από την πρωτόγνωρη δοκιμασία πιο δυνατοί, πιο σοφοί και πιο “εκπαιδευμένοι”», καταθέτει η μαθήτρια Κορίνα Ζαχαράτου.

 

Ακολουθήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε τα αποτελέσματα των ερευνών και την αφίσα των γελοιογραφιών, που επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Κατερίνα Ξαές και Μαριλένα Χρονοπούλου.

Ψυχολογία και Κοινωνικές συναναστροφές σε καιρούς Πανδημίας

Μαθησιακές επιδόσεις σε καιρούς πανδημίας

Ο κορονοϊός μέσα από γελοιογραφίες