Η Στατιστική αλλιώς…..

Τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού του σχολείου μας διδάχτηκαν με έναν διαφορετικό τρόπο το κεφάλαιο της Στατιστικής στα Μαθηματικά.

Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιώντας την αίθουσα των υπολογιστών και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό των υπολογιστών, οι μαθητές ενημερώθηκαν και είδαν μέσα από τις οθόνες τους τι είναι ο πίνακας συχνοτήτων, η συλλογή δεδομένων και η μέση τιμή. Στη συνέχεια, στην ολομέλεια της τάξης συζητήθηκε η χρησιμότητα της στατιστικής στην καθημερινότητάς μας και  οι μαθητές εστίασαν στα στατιστικά των ομάδων και το πόσο χρήσιμο είναι μία ομάδα να έχει στατιστικά δεδομένα παικτών αλλά και αγώνων.

Έτσι, με τη βοήθεια του γυμναστή της τάξης, οργανώθηκαν αγώνες μπάσκετ μικρής διάρκειας, με σκοπό οι ίδιοι οι μαθητές να συλλέξουν τα δεδομένα των αγώνων (πόντοι, ριμπάουντ, φάουλ, πλάγιο, κλέψιμο). Έπειτα, στο εργαστήριο υπολογιστών δημιούργησαν τους δικούς τους πίνακες συχνοτήτων, τους οποίους μετέτρεψαν σε γράφημα, κάνοντας χρήση του εργαλείου Excel. Τέλος, υπολόγισαν τους μέσους όρους και κατέληξαν στο ποια ομάδα έπαιξε καλύτερα!

Το σίγουρο είναι, όμως, ότι μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, κατάφεραν να δουν στην πράξη πόσο χρήσιμη είναι η στατιστική στη ζωή μας!