Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις μέρες μας

Στη σημερινή εποχή παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο, που σαφώς έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και η τεχνητή νοημοσύνη, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό.
Ήδη αρκετές μεγάλες και δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης καθιστούν πιο εύκολη την εξυπηρέτηση των πελατών τους, αφού έχουν προσλάβει ρομπότ, τα οποία είναι εκπαιδευμένα να εργάζονται σε γρήγορους ρυθμούς και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξίσου σημαντική είναι και η ανάπτυξη και εξέλιξη διαφόρων επιστημών, όπως της ιατρικής. Είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η πρώτη αναίμακτη εγχείρηση εγκεφάλου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης το 2019. Επιπρόσθετα, μέσα από το AI (Artificial Intelligence) ο απλός άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εξερευνά και να ταξιδεύει σε όλες τις χώρες του κόσμου, διευρύνοντας τους πνευματικούς του ορίζοντες, από την άνεση του σπιτιού του.
Παρ’ όλες τις θετικές επιδράσεις που έχει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην ανθρωπότητα, παρατηρούνται και πολλές αρνητικές συνέπειες. Πρώτη και σημαντικότερη επίπτωση του AI είναι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, που πολλές φορές οδηγεί σε υποκλοπή αρχείων και χρημάτων. Συχνό φαινόμενο που επηρεάζει την επίδοση των μαθητών και, κυρίως των φοιτητών, είναι η υπαγόρευση εκθέσεων στους μαθητές από την τεχνητή νοημοσύνη, που έχει ως απόρροια την αλλοίωση της λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Ακόμα, οι άνθρωποι δεν μοχθούν για να βρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και έτσι, δεν μαθαίνουν να ψάχνουν και να εντοπίζουν τα απαραίτητα για εκείνους στοιχεία. Ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο είναι η παραπληροφόρηση που υπάρχει, τα λεγόμενα fake news, που δημιουργούν παρεξηγήσεις και δυσφημίσεις, που προβληματίζουν και μπερδεύουν τους ανθρώπους. Τελευταίο μειονέκτημα, αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, είναι η θεωρία κάποιων ανθρώπων πως η τεχνητή νοημοσύνη αναπληρώνει τη συντροφιά του ανθρώπινου κόσμου. Όσο παράλογο και αν ακούγεται, υπάρχουν άτομα που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον ψηφιακό κόσμο και δεν δημιουργούν πραγματικό κοινωνικό περιβάλλον.
Συνοψίζοντας, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους, αλλά και να τους βλάψει πνευματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά. Για αυτόν τον λόγο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση της, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες της λογικής και της ηθικής.