Η θεά Ειρήνη και η… θέαση του πολέμου

Στην αγορά της αρχαίας Αθήνας, σύμφωνα με τη μαρτυρία του περιηγητή Παυσανία, υπήρχε χάλκινο άγαλμα της Ειρήνης, έργο του Κηφισόδοτου, πατέρα του Πραξιτέλη.

 Η Ειρήνη, κόρη του Δία και της Θέμιδας, αδερφή της Ευνομίας και της Δίκης, στέκεται όρθια, όπως θα άξιζε και στην ίδια την έννοια που φέρει το όνομά της. Στο δεξί της χέρι κρατάει σκήπτρο και στο αριστερό της το γιο της, τον Πλούτο. Ο χαριτωμένος μικρός έχει στραμμένο το κεφάλι ψηλά, κοιτάζοντας με πολλή αγάπη τη μητέρα του. Το δεξί του χέρι το σηκώνει με τρυφερότητα, για να χαϊδέψει το πρόσωπο της φιλόστοργης μητέρας του, η οποία κλίνει ελαφρά το κεφάλι της προς το μέρος του. Ο Πλούτος με το αριστερό του χέρι κρατάει το κέρας της Αμάλθειας (σύμβολο της αφθονίας).

 Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν θεοποιήσει την Ειρήνη. Ο Κηφισόδοτος, σε μια θαυμαστή σύλληψη, αποδίδει με εξαίρετους συμβολισμούς την αγαθή θεότητα, όπως ακριβώς την αντιλαμβάνονταν οι σύγχρονοί του. Η στοργική θεά Ειρήνη και ο γιος της, ο Πλούτος, καθώς και το κέρας της Αμάλθειας που εκείνος κρατά, μαρτυρούν εύγλωττα πως η Ειρήνη παρέχει στους ανθρώπους την αφθονία των υλικών αγαθών.

 Η μορφή της όμορφης θεάς και του παιδιού της, με την πραότητα, την τρυφερότητα, τη στοργική προσήλωση, την καλοσύνη, τη γαλήνη, την ήρεμη σοβαρότητα, την αγαθή μεγαλοπρέπεια, την αγνή αθωότητα, μαρτυρά πειστικά πως οι ειρηνικές εποχές εξασφαλίζουν στον άνθρωπο τα πνευματικά και ηθικά εφόδια που τον εξυψώνουν σαν προσωπικότητα και που, μαζί με τα υλικά, τον οδηγούν σίγουρα στη ζηλευτή ευημερία.

 Οι μαθητές του Δημοσιογραφικού Ομίλου με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στοχάζονται την αξία της ειρήνης, συνομιλούν και γράφουν δοκίμια για τα αίτια του πολέμου, υπόσχονται αγωνιστικότητα και πνεύμα ελεύθερο, για να μην ταπεινωθεί ποτέ ξανά η ανθρωπότητα.

 Ο Στέφανος Κορδάς, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, εμπνέεται από τη Guernica του Πικάσο, ψηλαφεί τα συναισθήματα όλων εκείνων που έζησαν τη φρίκη του πολέμου και μας μεταδίδει σκέψεις και συναισθήματα μέσα από φωτογραφικό υλικό.

 Για να δείτε την παρουσίαση του Στέφανου, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Η φρίκη του πολέμου