Ημέρα Ευρώπης

Ο Ευρωβουλευτής κ. Ν. Ανδρουλάκης στα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη»

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι η 9η Μαΐου ορίστηκε ως η ημέρα, που η Ευρώπη γιορτάζει. Κάθε χρόνο η γιορτή της Ευρώπης μάς θυμίζει το παραπάνω γεγονός, που στάθηκε η αφορμή για την ίδρυση της ΕΕ και έθεσε ως σκοπό τη στενότερη οικονομική συνεργασία των χωρών που μετείχαν σε αυτή. Η συνεργασία στηριζόταν κυρίως στην επιθυμία των χωρών της Ευρώπης να επικρατήσει ειρήνη και να αποτραπεί μια νέα πολεμική σύρραξη μεταξύ των κρατών της γηραιάς ηπείρου. Από τότε, τα κράτη που την απαρτίζουν, ζουν ειρηνικά και συνεργάζονται για την ανάπτυξη των τομέων της οικονομίας, της παιδείας, του πολιτισμού κ.ά.

Το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων μας, συμμετέχοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα European Parliament Αmbassador School και έχοντας κατακτήσει ισάριθμες φορές τον τίτλο του σχολείου πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιόρτασε την ημέρα της Ευρώπης με μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη – συζήτηση.

Προσκεκλημένος μας ήταν ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνάντησε διαδικτυακά τους μαθητές μας, τους μίλησε για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και δέχτηκε έναν καταιγισμό από ερωτήσεις. Τα παιδιά ρώτησαν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις πολιτικές που εφαρμόζει σε μία σειρά από τομείς, για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο και άλλα πολλά.

Ο κ. Ανδρουλάκης, με απλό και κατανοητό τρόπο απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών. Αυτή η ενδιαφέρουσα συνομιλία έκλεισε με την προτροπή του κ. Ανδρουλάκη προς τους μαθητές: «Διαβάστε και ταξιδέψτε· να μη σταματήσετε ποτέ την περιπέτεια της γνώσης, αλλά και να ταξιδέψετε όσο περισσότερο μπορείτε, γιατί τα ταξίδια θα σας βοηθήσουν να διευρύνετε τους ορίζοντές σας και να κατανοήσετε καλύτερα τη θέση τη δική σας, αλλά και της χώρας μας, μέσα στην Ευρώπη».

«Χρόνια πολλά», Ευρώπη!»