Ιωάννης Καποδίστριας, η ζωή και το τέλος του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.
- Categories Student Blog
- Date 27 Ιανουαρίου, 2022
Ο Ι. Καποδίστριας παραμένει πάντα επίκαιρος. Η επικαιρότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, στις αρχές του 21ου αιώνα, επιμένει να αναζητά στο παρελθόν τα αίτια των αδιεξόδων της, στρέφει προς τα πίσω το βλέμμα της για να ορίσει το παρόν της ή, ακόμη, για να σχεδιάσει το μέλλον της. Ο Καποδίστριας, με την πολυποίκιλη δράση του, φαίνεται να προσφέρεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα της νεότερης ελληνικής ιστορίας για έρευνα και προβληματισμό.
Είναι, καταρχάς, η λαμπρή ευρωπαϊκή του σταδιοδρομία που τον έφερε στο πλευρό ή αντιμέτωπο με ηγεμόνες και κορυφαίους διπλωμάτες και πολιτικούς. Είναι η στάση του κατά την προετοιμασία και έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι οι στενές σχέσεις του με μια μεγάλη δύναμη. Είναι ο μοναχικός και μελαγχολικός του χαρακτήρας. Η θρησκευτικότητά του. Η συγκεντρωτική του διακυβέρνηση και οι αντιδράσεις που προκάλεσε. Είναι η εμμονή του στην ορθότητα των δικών του επιλογών σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο και τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε. Είναι η γενικότερη ιδεολογία του. Η φροντίδα του για τον «απλό και πεινασμένο λαό», η οποία συχνά απλουστεύεται με την αναφορά στην καλλιέργεια της πατάτας που αυτός θέλησε να επιβάλει για τη διατροφή του πληθυσμού. Είναι η εκπαιδευτική του πολιτική. Είναι η σύγκρουση με τους προκρίτους και τους καπεταναίους.
Οι μεγάλες διπλωματικές και πολιτικές ικανότητες του Καποδίστρια, τα προσωπικά του χαρίσματα, η ανιδιοτέλειά του, η μεγάλη του προσφορά στην απελευθερωμένη χώρα δεν χρειάζονται ωραιοποίηση και εξιδανίκευση. Αναδεικνύονται όλα μόνα τους από τα ιστορικά τεκμήρια και τις μαρτυρίες.
Για αυτή την τόσο αξιόλογη προσωπικότητα της οποίας η δράση ανακόπηκε βίαια, πριν ακόμη συμπληρωθεί η επταετία για την οποία είχε εκλεγεί επικεφαλής της Ελληνικής Πολιτείας, παρουσιάζουν σε ένα σύντομο βίντεο και στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης, οι μαθήτριες των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη», Σπυριδούλα Καφεντζή και Πηνελόπη Λιάκου.