Ιστορίας Mνήμαι…

Προσεγγίζοντας το 8ο κεφάλαιο της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας «Ο Μικρασιατικός Πόλεμος» και ολοκληρώνοντάς το, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» βίωσαν συναισθήματα, προβληματίστηκαν και εκφράστηκαν με τον δικό τους τρόπο…

Το πλέον τραυματικό γεγονός της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας έλαβε χώρα το 1922, όπου οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους με τον χειρότερο τρόπο. Για πρώτη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια, η ελληνική γλώσσα έπαψε να μιλιέται στη μια πλευρά του Αιγαίου.

Μια πατρίδα έμεινε αλύτρωτη, ένα όνειρο παρέμεινε ανεκπλήρωτο, η πολιτική της Μεγάλης Ιδέας, η οποία χαρακτήρισε τον πρώτο αιώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, τερματίστηκε γρήγορα, άδοξα και στο ίδιο το ελληνικό κράτος που κατέφυγαν οι πρόσφυγες, κυριάρχησαν συνθήκες όχι απλώς ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά πραγματικής φρίκης.

Αφού μελέτησαν, λοιπόν, τα ιστορικά γεγονότα και αφού παρακολούθησαν σχετικό οπτικοακουστικό υλικό οδηγήθηκαν σε ήρεμες και απροκατάληπτες κρίσεις τόσο για πρόσωπα όσο και για γεγονότα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ενώ κάποιοι μαθητές θέλησαν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους γράφοντας ποιήματα, δημιουργώντας κολάζ και γενικά αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία…

Για τους δικούς μας μαθητές «το ερμάρι της ιστορίας ποτέ δεν ανοίγει με τη χρήση ενός και μόνο κλειδιού», όπως έλεγε και ο Κ. Θ. Δημαράς.

Ας το ξεκλειδώσουμε…