Κάτι “λευκό” στις “μαύρες” μέρες του Κορωνοϊού

Με αφορμή τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε , η  δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας , εστιάζει σε κάποια θετικά στοιχεία που έχουν δώσει μια σημαντική ανάσα στον πλανήτη μας τα οποία βέβαια δεν επισκιάζουν τα αρνητικά, αλλά τουλάχιστον είναι κάτι το αισιόδοξο αυτές τις δύσκολες ημέρες. Το ιδιαίτερο άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου Δημήτρης και Κωνσταντίνος Στεφάνου.

Τον τελευταίο καιρό, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα (αν όχι το πιο πολυσυζητημένο) είναι αυτό της παγκόσμιας κρίσης λόγω της πανδημίας, η οποία ευθύνεται για πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες και έχει ολέθριες επιπτώσεις τόσο στην οικονομία όσο και στις κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Από τα σημαντικότερα θετικά γεγονότα της καραντίνας είναι η “ανακούφιση’’  του πλανήτη μας από κάθε είδους ρύπους, καθώς η μείωση των μεταφορών, της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει περιορισμένη χρήση ορυκτών καυσίμων και λιγότερους ρύπους και εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό το γεγονός είναι πολύ σημαντικό επειδή το πρόβλημα του επιβαρυμένου περιβάλλοντος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης απειλεί σοβαρά τον άνθρωπο. Επίσης, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το πάγωμα των αεροπορικών μεταφορών και η δραματική μείωση των μετακινήσεων που έχει επιφέρει η καραντίνα λόγω πανδημίας θα έχει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, επειδή η μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων συνεπιφέρει και μείωση στις εκπομπές των “αερίων του θερμοκηπίου’’. Αν και μπορεί να είναι νωρίς ακόμη να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή,  η μαζική καραντίνα λόγω Κορωνοϊού φαίνεται να επέφερε δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και βελτίωση της κρίσιμης κατάστασης του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.
Συνεπώς, παρόλο που η παγκόσμια πανδημία έχει κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές μας, υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία, τα οποία μας κάνουν λίγο πιο αισιόδοξους απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.
Στην χώρα μας..
Τα μέτρα περιορισμού που εφάρμοσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποτροπής της εξάπλωσης της επιδημίας, «καθάρισαν» την ατμόσφαιρα της Αττικής, αφού η πλειοψηφία των πολιτών υπάκουσε στις συστάσεις κι «έμεινε σπίτι»
Σημαντική μείωση των τιμών της ρύπανσης της ατμόσφαιρας παρατηρείται στην Αθήνα, ύστερα από τη λήψη των προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ) τα οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ειδικότερα, με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, έως και 18 Μαρτίου 2020, με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται συνολική μείωση της τάξης του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) η μείωση φθάνει στο 6,1%.
Ειδικά δε, για τις το τριήμερο από 16-18 Μαρτίου όταν και εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι ρύποι των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 48,8% για την ίδια περίοδο.
Καθαρότερος αέρας σε όλο τον κόσμο 
 
Και στην Ευρώπη, Λονδίνο, Μαδρίτη και Ρώμη παρουσίασαν μειώσεις των PM 2.5 τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2019. «Πράσινες συμφωνίες» Καθώς το ξαφνικό κλείσιμο όλων των εργοστασίων και η απαγόρευση των αυτοκινήτων από τους δρόμους δεν αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ερευνητές της IQAir υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τρόποι για τη διατήρηση καλύτερων ατμοσφαιρικών συνθηκών. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ενσωμάτωση πράσινων συμφωνιών σε κυβερνητικά πακέτα τόνωσης, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο περιορισμός της κατανάλωσης, η επιλογή καθαρών τρόπων μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος και της ποδηλασίας και η ενθάρρυνση της οικονομίας διαμοιρασμού.

Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας στα κανάλια της Βενετίας, τα νερά φαίνονται πιο καθαρά και μάλιστα μπορεί πλέον να διακρίνει κανείς και ψάρια μέσα σε αυτά. Και σε άλλες χώρες όμως καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά αέριων ρύπων. Δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρο δείχνουν ότι στην Ιταλία και ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας έχει μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση και συγκεκριμένα το διοξείδιο του αζώτου.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Κανάλια της Βενετίας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Κανάλι Βενετίας