Κώδικας BRAILLE

Με αφορμή το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, παγκόσμια ημέρα γραφής Braille, ο δημοσιογραφικός όμιλος και συγκεκριμένα η μαθήτρια της Α Γυμνασίου Δήμητρα Μαντζουράνη, επιμελήθηκε το παρακάτω άρθρο με θέμα τον τρόπο γραφής και ανάγνωσης των ανθρώπων με περιορισμένη ικανότητα όρασης.

Κώδικας Braille ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, το οποίο εφευρέθηκε από τον Λουδοβίκο Μπράιγ στο όνομα του οποίου οφείλεται  η ονομασία του κώδικα.
Συγκεκριμένα, ο Λουδοβίκος είχε τυφλωθεί από πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος από το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς, κάτι το οποίο του πήρε πέντε χρόνια να το υλοποιήσει αλλά τελικά τα κατάφερε.
Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και με αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚAΣ BRAILLE
Οι πρώτες προσπάθειες για μια ελληνική έκδοση του κώδικα Μπράιγ έγιναν το 1882 στην Κέρκυρα από τον ιατρό Αντώνιο Παλατιανό,  ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να καθιερωθεί κατά την εποχή του.
Η επίσημη καθιέρωση ενός ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών ήρθε το 1948, όπου και ο ελληνικός κώδικας προσαρμόστηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό από μια επιτροπή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων στην Λειψία και κατόπιν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΡΑΦΗΣ BRAILLE
Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ είναι η 4η Ιανουαρίου και ανακηρύχθηκε επίσημα στις 18 Δεκεμβρίου 2018 με ψήφισμα που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ . Σκοπός του εορτασμού είναι να τονιστεί η σημασία της γραφής Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση και ως μέσου υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
ΟΘΟΝΗ BRAILLE
Οθόνη Μπράιγ ονομάζεται η συσκευή για την δημιουργία χαρακτήρων Μπράιγ, συνήθως μέσω της ανύψωσης τελειών μέσα από τις τρύπες μιας επίπεδης επιφάνειας. Οι τυφλοί χρήστες υπολογιστών, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια κανονική οθόνη υπολογιστή, τη χρησιμοποιούν για να διαβάσουν κείμενο.