Λευκή καὶ πορφύρα κλωστή, τὴν κρόκην ποιεῖ…
- Categories Νέα, Νέα Γυμνασίου
- Date 1 Μαρτίου, 2023

Καλό μήνα!
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτήριων Κοτρώνη» καλωσορίζουν την Άνοιξη, μένοντας πιστοί στην παράδοση!
Με την έλευση του πιο αμφιλεγόμενου μήνα, αν θα μπορούσε να του αποδοθεί ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, «παίρνει ζωή» κι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα. Φυσικά, γίνεται λόγος για τον Μάρτιο και το παραδοσιακό έθιμο που καλεί όλους μας να φοράμε στο χέρι μας, από την έναρξή του, την «κρόκη», ή απλούστερα, μια κλωστή σε λευκό και κόκκινο χρωματισμό.
Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο αποτελούσε τον πρώτο μήνα του χρόνου και ονομαζόταν “Primus” κάτι που σταμάτησε να ισχύει. Το 46 π.Χ. έλαβε την τρίτη θέση στο ημερολόγιο και μετονομάστηκε σε Μάρτιο. Η ονομασία αυτή προήλθε από τους ιδρυτές της Ρώμης, Ρώμο και Ρωμύλο για να τιμήσουν τον πατέρα και γενάρχη των Ρωμαίων, τον θεό Άρη. Ο Άρης (Mars) είναι ο λιγότερος συμπαθής από τους Θεούς του Ολύμπου εξαιτίας της βίαιης πολεμοχαρούς φύσης του, αφού ήταν ο θεός του πολέμου. Έτσι και ο Μάρτιος, συνδέεται άρρηκτα με αυτόν τον Θεό, καθώς είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης κατά τον οποίο υπάρχουν απότομες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και καιρικές μεταβολές. Για αυτόν τον λόγο, θα μπορούσαμε ίσως να καταταχθεί στην κατηγορία των λιγότερων «συμπαθητικών» μηνών του έτους.
Σύμφωνα με τις πηγές, αυτό το αρχαιοελληνικό έθιμο προέρχεται από τα Ελευσίνια Μυστήρια στα οποία οι «Κροκωνίδες», το ιερατικό γένος των Αθηνών, τύλιγαν με μάλλινη πορφυρή ή άσπρη κορδέλα, που ονομαζόταν «κρόκη», το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι αυτών που μυούσαν στα Μυστήρια. Πιο συγκεκριμένα, μόλις οι μύστες περνούσαν την γέφυρα που οδηγούσε στη θάλασσα, πραγματοποιούσαν την εκδήλωση «κρόκωσις» η οποία πήρε το όνομά της από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής, τον Κρόκωνα. Το δέσιμο της μάλλινης κρόκης ήταν προνόμιο των απογόνων του και η τελετή της «κρόκωσις» γινόταν στην Αθήνα μεταξύ 15ης και 19ης του μήνα Βοηδρομιώνα.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας έφτιαξαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας τον δικό τους «Μάρτη», την «Κρόκην» τους και εύχονται σε όλες και όλους καλό μήνα, με υγεία και πολλά χαμόγελα!
Περισσοτερα αρθρα

Τιμητικό Δίπλωμα στα «Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη»

Our adventure begins here!
