“ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ”

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΟ ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ

ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΦΙΛΙΠΠΟ

Με αφορμή τον εορτασμό της Μεγάλης Εποποιίας του Έπους του 1940, οι μαθητές των “Εκπαιδευτηρίων” ανέσυραν μνήμες από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ένα έπος το οποίο δεν ήταν μια συμπωματική έξαρση ορισμένης ιστορικής στιγμής. Δεν ήταν μια ξαφνική εξέγερση που οφειλόταν απλώς στο ανθρώπινο ένστικτο της άμυνας. Ήταν μια πράξη συνειδητή, οφειλόμενη στην εθνική μας αγωγή, οφειλόμενη στην ιστορική μας παράδοση! Μ΄ αυτή την ιδεολογικά ριζωμένη πίστη,  ταυτίστηκαν όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της εθνικής και εδαφικής ακεραιότητας. Εκατοντάδες χιλιάδες θυσιάστηκαν για την πατρίδα, επιφανείς άνθρωποι αλλά και αφανείς ήρωες καθυπόταξαν σε μια μόνο στιγμή και τη ζωή και τον θάνατο. Μας είναι αλησμόνητοι και πολύτιμοι.

Ένας από αυτούς τους ήρωες ήταν ο Ναυπάκτιος υποσμηναγός Φίλιππος Πλαστήρας, ο οποίος πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού πολέμου και σκοτώθηκε υπηρετώντας την πατρίδα.  Γι’ αυτόν τον Ναυπάκτιο ήρωα γράφει ο ένας εκ των επτά αδελφών του στον πατέρα, ο οποίος θρηνεί για τον χαμό του γιού του. Προσπαθεί να τον παρηγορήσει αλλά και να τον επαινέσει για τη μεγαλοψυχία του να θυσιάσει το γιό του για την ελευθερία της μητέρας  πατρίδας. Όμως, ο Φίλιππος Πλαστήρας, όπως και οι άλλοι πεσόντες ήρωες δεν έφυγαν από τη ζωή! Από τον θάνατο ξέφυγαν!

Ιδιαίτερη όμως και άκρως συγκινητική είναι η συνέντευξη που πάρθηκε τον Οκτώβριο του 2018, από τη τότε δημοσιογραφική ομάδα του Γυμνασίου των «Εκπαιδευτηρίων». Πρωταγωνιστές είναι δυο ξεχωριστοί ανθρώποι, ο κ. Δημήτριος Ασημακόπουλος και η κα. Ταραμπίκου – Πλαστήρα Παναγιώτα, αδελφή του πεσόντα Φίλιππου Πλαστήρα, οι οποίοι με τις θύμησες – αναμνήσεις από τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, που οι ίδιοι βίωσαν στην Ναύπακτο, μας ταξίδεψαν στο χρόνο και μας έκαναν να δακρύσουμε και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας για το μέλλον…

Πατήστε εδώ