Μαθητές – Ευρωβουλευτές σε Euroscola

Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου των “Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη”, το οποίο φέρει τον τίτλο “Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”, συμμετείχαν διαδικτυακά σε πρόγραμμα Euroscola, που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα την παραπληροφόρηση (“Media and Democracy: The EU’s actions to tackle disinformation”).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θέσπισε το πρόγραμμα Euroscola το 1990, δίνει τη δυνατότητα κάθε χρόνο σε μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να γίνουν ευρωβουλευτές για μία ημέρα και να συμμετάσχουν σε άσκηση προσομοίωσης σχετικά με τις εργασίες και τα θέματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με μήνυμα που απηύθυνε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Marc Angel και η επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ευροκοινοβουλίου Delphine Colard.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, συμμετείχαν στη διαδικασία μετά από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκαναν παρεμβάσεις, απηύθυναν ερωτήσεις και ψήφισαν τις θέσεις που υποστήριξαν, όταν αυτό τους ζητήθηκε. Η εμπειρία για τους μαθητές ήταν μοναδική, αφού τους δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με μαθητές από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με ευρωβουλευτές.