Μελετώντας την επιστήμη των άστρων

Η αστρονομία είναι μια επιστήμη που προκαλεί θαυμασμό στο άκουσμά της, ενώ συνδέεται άρρηκτα με τις επιστήμες της φυσικής, των μαθηματικών, της χημείας αλλά και της μηχανικής. Πρωτοεμφανίστηκε στους αρχαίους πολιτισμούς, όπως για παράδειγμα, στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στους Άραβες.

Ως εκ τούτου, με εφαλτήριο το μάθημα της Ιστορίας και ειδικότερα τη συμβολή των τελευταίων στις θετικές επιστήμες, ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη»,  Διονύσιος Κουστουμπάρδης, παρουσίασε στο μαθητικό ακροατήριο μια ενδιαφέρουσα εργασία σχετικά με την γένεση της αστρονομίας, τις ρίζες της επιστήμης και τη σύνδεσή της με την αραβική και ισλαμική κουλτούρα.

Φυσικά, η παρουσίαση από την πρώτη κιόλας στιγμή μετατράπηκε σε συζήτηση και ανταλλαγή πληροφοριών! Οι διάσημοι Άραβες αστρονόμοι και τα βιβλία «Ζίτζς» που χρησιμοποιούνταν, καθώς και διάφορα μεσαιωνικά αστεροσκοπεία, όλα απεικονίζονται σε κάθε σελίδα της παρουσίασης, ενώ αναφέρονται εξειδικευμένες θεωρίες και τύποι της επιστήμης.

Αναντίλεκτα, ήταν μια ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως ενδελεχής παρουσίαση που αξίζει να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο: