Μια καταξιωμένη επιστήμων μιλά για την Γυναίκα διαχρονικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ αφετηρία των αγώνων αποτέλεσε μια μέρα του 1857, όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη  διεκδικούσαν ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» είχαν την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να συνομιλήσουν διαδικτυακά με μια νέα, δυναμική και καταξιωμένη γυναίκα στον χώρο της Εκπαίδευσης. Πρόκειται για την κα. Μαριάννα Θωμά. Η κα. Θωμά είναι αριστούχος Διδάκτωρ Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (μάστερ) και Πτυχίου Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως επίκουρη καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπονήσει διδακτορική και μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και στη Συλλογή Παπύρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστρίας. Έχει συγγράψει βιβλία σχετικά με τις γυναίκες:  «Η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία της  ελληνορωμαϊκής Αιγύπτου» και «Οι γυναίκες επιστολογράφοι στους αρχαίους ελληνικούς παπύρους», καθώς και αρχαιογνωστικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους της Ελλάδας και του εξωτερικού (Βέλγιο, Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία).

Η κα. Θωμά, αφού παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα παρουσίαση που είχαν ετοιμάσει μαθήτριες και μαθητές της Β΄ Γυμνασίου για τους ρόλους της γυναίκας στον κοινωνικό, πολιτικό, εργασιακό και εκπαιδευτικό τομέα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα και απάντησε σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τη θέση της γυναίκας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, με την ανάληψη καίριων θέσεων από γυναίκες σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη, καθώς και με τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα.

Οι ίσες ευκαιρίες, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αξιοκρατία αποτελούν αναγκαιότητα για κάθε κοινωνία που επιθυμεί να προοδεύει, να εξελίσσεται και να καινοτομεί. Σήμερα, οι συνθήκες επιβάλλουν ο καθένας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την εξάλειψη προκαταλήψεων και στερεοτυπικών συμπεριφορών απέναντι σε κάθε διάκριση και κυρίως απέναντι στις γυναίκες που αποτελούν την πηγή της ζωής και της δημιουργικότητας.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Μαριάννα Θωμά για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που μας χάρισε!

Ακολουθεί βίντεο για το ρόλο των γυναικών διαχρονικά.