Μια … περιήγηση στην Αθήνα του τότε και του σήμερα!

Λέγεται ότι οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι ευχάριστες εμπειρίες μάθησης που προκαλούν την περιέργεια, την απόλαυση και την ενεργό συμμετοχή, ενώ δίνουν κίνητρα και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Πράγματι, οι μαθήτριες και οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη», την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου πραγματοποίησαν μονοήμερη εκδρομή στην όμορφη Αθήνα και ήρθαν σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και το μεγαλείο του αθλητισμού και του ολυμπισμού.

Πρώτος σταθμός το Μουσείο Ηρακλειδών στο μαγευτικό Θησείο με θέα τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου πραγματοποίησαν περίπατο δυτικά της Ακρόπολης, στους τρεις σημαντικούς λόφους της αρχαίας Αθήνας: τον  λόφο της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών. Εκεί, θαύμασαν το κτίριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου,  έργο του Θεόφιλου Χάνσεν που χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Σίνα. Στη συνέχεια, περπάτησαν στη δυτική πλευρά της Ακρόπολης, ανάμεσα  στον λόφο των Μουσών (Φιλοπάππου) και τον λόφο των Νυμφών (Αστεροσκοπείο), στο πλάτωμα της Πνύκας, που κατά την αρχαιότητα συγκεντρώνονταν οι Αθηναίοι πολίτες και αποτελούσε την έδρα της Εκκλησίας του Δήμου.

Ταυτόχρονα, οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου ξεναγήθηκαν στον χώρο του Μουσείου και συγκεκριμένα στην έκθεση που αφορά στην επιστήμη, την τέχνη και την τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων και ειδικότερα, είδαν αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων καθώς και τα τεχνολογικά επιτεύγματα του Αρχαίου Θεάτρου μέσω μιας ξύλινης αναπαράστασης.

Επόμενος σταθμός, το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου “Golden Hall”.  Πρόκειται για έναν εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο που καταφέρνει να αναδείξει την κουλτούρα και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η Μόνιμη Έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου, μολονότι ενιαία, απαρτίζεται από θεματικές, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί συμπληρωματικά, παραδίδοντας κυκλικά τη σκυτάλη, δημιουργώντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Ιδιαίτερος είναι ο χώρος με τα προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων αθλητών. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρωταθλητής του Τάε Κβο Ντο, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ο οποίος λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή δώρισε τον θώρακά του.

Μέσα από τη συνολική του λειτουργία, το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας προσδοκά να αναδείξει το ρόλο και την αρωγή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του συγχρόνου Ολυμπιακού κινήματος και στοχεύει στο να εμπνεύσει τους επισκέπτες να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο, γιατί, όπως έλεγε και ο Pierre de Coubertin: «Το πιο σημαντικό δεν είναι να νικήσεις, αλλά να δώσεις ένα ωραίο αγώνα».

Τέλος, μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί, μετά από μια γεμάτη εμπειρίες και εικόνες ημέρα, απόλαυσαν τη βόλτα τους στους χριστουγεννιάτικα στολισμένους χώρους του εμπορικού κέντρου των Βορείων Προαστίων και πήραν τον δρόμο της επιστροφής!