Μια ξεχωριστή μέρα ….η Παγκόσμια ημέρα ποίησης !

Η φετινή μέρα ποίησης ήταν ξεχωριστή για τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη, καθώς φωτίστηκε με την παρουσία του καταξιωμένου πατρινού ποιητή Διονυσίου Καρατζά (ακολουθεί σύντομο βιογραφικό). Ο κ. Καρατζάς μας έκανε την τιμή και συνομίλησε με μαθητές της Α΄ Λυκείου και της Β΄ Λυκείου, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους για την ποίηση αλλά και τον ίδιο με ενθουσιασμό και ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Καρατζάς μοιράστηκε με τους μαθητές το πως έφτασε, κατόπιν παρότρυνσης καθηγητή του στο σχολείο, να συνθέσει και να παρουσιάσει την ποίηση του, επίσης μοιράστηκε βιώματα του, που τον ώθησαν στη συγγραφή ποιημάτων, όπως συμβαίνει με πολλούς ποιητές. Σε ερωτήσεις για την ποίηση τόνισε τη σημασία της «σποράς» πρωτοτυπίας στη ποιητική δημιουργία από τον ποιητή, όπως οι «γεωργοί», μέσω της σύνθεσης πρωτότυπων λεκτικών συνόλων. Οι μαθητές είχαν μελετήσει ποιήματα του και σε ερωτήσεις για τίτλους έργων του ή χαρακτηριστικές αναφορές/επιλογές της ποίησης του ο κ. Καρατζάς δεν δίστασε να αποκαλύψει τους λόγους της επιλογής τους κάνοντας εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συζήτηση και αποκαλύπτοντας τα «μυστικά» της δημιουργίας του. Φυσικά, η μελοποίηση των ποιημάτων του από σπουδαίους συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Ηλία Ανδριόπουλο και τον Γιώργο Ανδρέου, κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών και έφερε νέες ερωτήσεις σχετικά με τη μελοποίηση της ποίησης. Τα παιδιά είχαν τη χαρά να ακούσουν τον ίδιο το δημιουργό να διαβάζει κάποια έργα του και πριν το τέλος της συζήτησης ζήτησαν από τον κ. Καρατζά μια συμβουλή για το μέλλον, ο οποίος επιτάσσοντας και την εκπαιδευτική του ιδιότητα, τους έδωσε μια σημαντική συμβουλή -ευχή, να βιώσουν την τρυφερή ηλικία τους χωρίς να χάνουν στιγμές παγιδευμένοι σε οθόνες, να μην εγκλωβίζουν τη σκέψη τους!

Ο εξαιρετικός ποιητής Διονύσιος Καρατζάς κατάφερε με την οικειότητα που δημιούργησε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των εφήβων μαθητών, οι οποίοι γνώρισαν έναν σύγχρονο πνευματικό άνθρωπο με δομημένο λόγο και σκέψη και συζήτησαν μαζί του με ουσία, γέλασαν, μοιράστηκαν σκέψεις και έμαθαν.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως η φετινή ημέρα ποίησης ολοκληρώνεται με επιτυχία, αφού νέοι άνθρωποι πλησίασαν τον κόσμο της!

 

Σύντομο βιογραφικό ποιητή

Διονύσης Καρατζάς Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους πατρινούς ποιητές.

Ο Διονύσης Καρατζάς γεννήθηκε το 1950 στην Πάτρα, στην οποία ζει και εργάστηκε ως καθηγητής φιλόλογος. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1972).Υπήρξε βασικός συνεργάτης του πατρινού λογοτεχνικού περιοδικού «υδρία» (1973-1985) και ιδρυτικό μέλος καθώς και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης στην Πάτρα (1981-1985). Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς ποιητικές συναντήσεις στη Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο και Ελλάδα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, αλβανικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και ολλανδικά. Διετέλεσε καθηγητής Φιλόλογος στην Β/θμια Εκπαίδευση:

– 1975 -1979: Αμαλιάδα Ηλείας.

– 1979 – σήμερα: 4ο Λύκειο Πατρών (Υποδιευθυντής από το 1994).

Δισκογραφία – Μελοποιήσεις: Ο Διονύσης Καρατζάς είναι ένας λυρικός ποιητής ο οποίος έχει μελοποιηθεί από πολύ μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιώργος Ανδρέου κ.ά. Μίκης Θεοδωράκης, Τα πρόσωπα του Ήλιου, 1987. Μίκης Θεοδωράκης, Ως αρχαίος άνεμος, 1987. Μίκης Θεοδωράκης, Ο δρόμος του φεγγαριού. Ηλίας Ανδριόπουλος, Μουσικό τοπίο, 1993. Μίκης Θεοδωράκης, Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν, 1994. Μίκης Θεοδωράκης, Λυρικότερα, (POETICA),1996. Γιώργος Ανδρέου, Χελιδόνια της βροχής, 2000. Γιώργος Ανδρέου, Άγιος ο Έρωτας. Γιάννης Γερογιάννης, Παραμύθι για πουλιά 2006. http://www.youtube.com/watch?v=GEA-uChaaOY

Βραβεύσεις Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Διονύση Καρατζά για την ποιητική του συλλογή με τίτλο: « Απ’ το μισό παράθυρο » (Μεταίχμιο, 2006).