Μικρός Μετεωρολογικός Σταθμός

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη» συλλέγουν παρατηρήσεις για τον καιρό, τις οποίες και επεξεργάζονται.

Καθημερινά, καταγράφουν τις θερμοκρασίες του προηγούμενου εικοσιτετραώρου και τη θερμοκρασία της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Ακόμα, μετρούν τα χιλιοστά της βροχής και καταγράφουν τη διεύθυνση του ανέμου.

Ο κύριος λόγος που πραγματοποιούν αυτή τη μέτρηση είναι για να γνωρίζουν τη θερμοκρασία, την υγρασία και το κλίμα του τόπου μας. Έτσι παρακολουθούν τις συνθήκες στον χώρο του σχολείου, ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι ιδανικές και ευνοϊκές. Επίσης είναι μια πολύ καλή ευκαιρία οι μαθητές και μαθήτριες να μπουν στο ρόλο ενός μετεωρολόγου, καθώς μαθαίνουν τη διαδικασία μέτρησης της θερμοκρασίας.

Τα όργανα που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση του καιρού είναι το βαρόμετρο, το οποίο υπολογίζει την ατμοσφαιρική πίεση, το βροχόμετρο, που υπολογίζει τη στάθμη της βροχής, το υγρόμετρο, για τον υπολογισμό της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, το ανεμόπτερο, που βοηθά στην αντίληψη της διεύθυνσης του ανέμου, καθώς και το θερμόμετρο, που μετρά τη θερμοκρασία.