ΜΗΤΕΡΑ…Ο ορισμός της ανιδιοτελούς αγάπης! Χρόνια πολλά μαμά.

Μητέρα, μια λέξη που σε όλες τις γλώσσες η σημασία της είναι η ίδια, μια λέξη που αποπνέει την ίδια τρυφερότητα, την ίδια ζεστασιά και στοργή σε όλες τις χώρες, πόλεις, ηπείρους. Το ειλικρινές και ευαίσθητο άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες της Β’ λυκείου Ηλιάνα Κατσιφού και Ίλιαν Κάσσαρη.

Μητέρα, ο άνθρωπος που θα είναι πάντα δίπλα σου, να σε προστατεύει και να σε αγαπά άνευ όρων. Το πρώτο άτομο που αντίκρισες όταν άνοιξες τα μάτια σου για πρώτη φορά, το άτομο που θα θυσίαζε τα πάντα και θα έκανε τα πάντα για σένα. Η ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητρότητας, με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης ή ως γνωστή στους Έλληνες Ρέα, της μητέρας των θεών. Στην Ελλάδα, γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929, για να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής. Φέτος, ως κινητή εορτή που γιορτάζεται πάντα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου πέφτει 10 του μήνα.

Μητέρα, μια λέξη που αντιπροσωπεύει περίπου το 75% των γυναικών. Από την αρχαιότητα, τα μικρά κορίτσια προορίζονται για να γίνουν μητέρες. Θεωρείται η φυσική εξέλιξη κάθε κοριτσιού, αν και πολλές γυναίκες επιλέγουν να μην ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο. Σε βιολογικό επίπεδο, η θεά Δήμητρα αναπαριστά το μητρικό ένστικτο, δηλαδή την επιθυμία να μείνει έγκυος μια γυναίκα και να αποκτήσει μωρό. Η αγάπη που νιώθει μία μητέρα για το παιδί της είναι ένα συναίσθημα που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξανανιώσει. Είναι κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Μια μητέρα έχει πάντοτε ως προτεραιότητα τα παιδιά της, τα βάζει πάνω από όλους και όλα, ακόμη κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Γι’ αυτό το λόγο, η αγάπη της είναι μοναδική, ανεκτίμητη, αληθινή και ανιδιοτελής και την αναζητούμε όσο χρονών κι αν είμαστε.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, με την καθημερινότητα των ανθρώπων να αλλάζει αισθητά, η μητρική αγάπη θα μένει πάντα ίδια, αμετάβλητη, ανεξαρτήτως συνθηκών ή περιστάσεων. Για αυτό το λόγο η γιορτή της μητέρας αποτελεί μια καλή αφορμή για εκδηλώσεις ειλικρίνειας, αγάπης και εκτίμησης προς το άτομο που μας έφερε στον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα, όμως, τους γονείς μας καλό είναι να τους τιμούμε και να τους αγαπάμε κάθε μέρα του χρόνου, όχι μόνο τις παγκόσμιες ημέρες, αν και αυτές μας υπενθυμίζουν όλα όσα έχουν κάνει για εμάς, δίνοντας μας την ευκαιρία να τους πούμε και να τους δείξουμε για μία ακόμα φορά πόσο τους αγαπάμε.

 Μητέρα, ο άνθρωπος που μπορείς να συμβολίσεις την εορτή του με ένα λευκό γαρύφαλλο, επειδή το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης. Παρόλα αυτά, η σύγχρονη καθιερωμένη παγκόσμια ημέρα της μητέρας έχει επικριθεί, επειδή έχει εμπορευματοποιηθεί, με τις εταιρίες να εκμεταλλεύονται την ιδέα της εορτής, δίνοντας έμφαση στο κέρδος και όχι στο συναίσθημα. Έτσι, οι άνθρωποι καταλήγουν να ξοδεύουν κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερα ποσά χρημάτων σε κάρτες, λουλούδια και δώρα. Αντίθετα, καλό θα ήταν να τιμούν τις μητέρες τους με χειρόγραφα μηνύματα εκφράζοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους, αντί να αγοράζουν δώρα και προκατασκευασμένες, απρόσωπες κάρτες. Συνεπώς, όπου και αν βρίσκεστε, τηλεφωνήστε της για να της ευχηθείτε ή αν είναι εφικτό πηγαίνετε να τη συναντήσετε και να της κάνετε μία αγκαλιά.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μητέρες, που μπορεί να μην μας γέννησαν, αλλά μας μεγάλωσαν με όλη τους την αγάπη, που μπορεί να μην είναι εδώ πια μαζί μας, αλλά πάντα θα μας προστατεύουν, που είναι πατέρες και μητέρες μαζί. Χρόνια πολλά σε όλες εκείνες που μας έφεραν στον κόσμο, που μας προσέφεραν απλόχερα τα πάντα, που αποτέλεσαν αστείρευτη πηγή αγάπης και θα πέθαιναν για εμάς.