Παγκόσμια ημέρα οικογένειας. Η οικογένεια είναι ο θεματοφύλακας της ζωής!

Κάθε χρόνο, η 15η Μαΐου είναι αφιερωμένη στον θεσμό της οικογένειας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από τότε, κάθε χρόνο τη 15η Μαΐου γιορτάζουμε την οικογένεια, το σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή μας και τη σπουδαιότητά της ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Το άρθρο επιμελήθηκαν οι μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού Κωνσταντίνος Κοτρώνης και Σπύρος Φράγκος.

Ο θεσμός της οικογένειας είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει. Η οικογένεια είναι μία μικρή ομάδα ατόμων που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος γάμου ή υιοθεσίας και διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Κοινωνική αποστολή της έχει την αναπαραγωγή, την ανατροφή και την κοινωνικοποίηση των παιδιών, αλλά και τη μεταξύ των μελών αγάπη και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής. Αποτελεί το πρώτο σχήμα κοινωνικής ζωής και είναι πανάρχαιος θεσμός.

Η  οικογένεια έχει διάφορες μορφές. Μια από αυτές είναι η πυρηνική οικογένεια, αποτελούμενη από τους συζύγους και τα παιδιά, φυσικά ή υιοθετημένα. Η μονογονεϊκή οικογένεια αποτελείται από έναν γονέα και ένα ή περισσότερα παιδιά. Η μονογονεϊκή οικογένεια προκύπτει έπειτα από διαζύγιο ή λόγω της απώλειας του ενός συζύγου είτε με την απόκτηση παιδιών εκτός γάμου. Τέλος, η εκτεταμένη οικογένεια αποτελείται από τρεις ή περισσότερες γενιές που ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι και δεν είναι άλλοι από τους αγαπημένους μας παππούδες και γιαγιάδες! Μάλιστα αποτελούσε την κυρίαρχη μορφή οικογένειας σε παλαιότερες εποχές.

Ειδικότερα, η αξία της οικογένειας είναι πολύ σημαντική καθώς καλύπτει πρωταρχικές ανάγκες του ανθρώπου, όπως βιολογικές και βιοτικές αλλά και κοινωνικές. Η σημαντικότερη όμως συμβολή της είναι η κάλυψη ψυχολογικών, συναισθηματικών και πνευματικών αναγκών. Είναι αλήθεια πως τα μέλη της διασφαλίζουν την ψυχική ισορροπία  τους, νιώθοντας ασφάλεια και αισιοδοξία, αντλώντας ψυχική δύναμη καθώς η αγάπη είναι άδολη και μοναδική, χωρίς υστεροβουλία και ανταλλάγματα. Επίσης, τα παιδιά, τα νεαρά μέλη της οικογένειας καλλιεργούνται ηθικά, δημιουργούν υγιή πρότυπα, αποκτούν αυτογνωσία και  δημιουργούν μια άρτια και ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα αποτελέσει το στήριγμα για τη συνέχεια της ζωής του!

Από το χθες στο σήμερα…

Οι οικογένειες του χθες ήταν διαφορετικές από αυτές του σήμερα καθώς παλιά οι οικογένειες έμεναν σε ένα σπίτι. Ο πιο μεγάλος άντρας ήταν αυτός που κανόνιζε για όλα, με λίγα λόγια ήταν ο ‘’αρχηγός’’. Πλέον δεν υπάρχουν πολλές τέτοιου είδους.

Μια οικογένεια επίσης μπορεί να είχε στην κατοχή της μια πολυκατοικία για να μένουν όλοι μαζί. Συγχρόνως οι γυναίκες του σπιτιού δεν έπρεπε να τις αφορά τι συνέβαινε έξω από το σπίτι καθώς έπρεπε να ασχοληθούν με το νοικοκυριό και την φροντίδα των παιδιών. Το να αποτελείς μέλος ως τέκνο μιας τέτοιας οικογένειας σου ‘’έδινε’’ μια δύναμη, που προερχόταν από την μαζικότητα και την ‘’αδελφότητα’’ που είχε μια τόσο μεγάλη οικογένεια.

Σήμερα οι οικογένειες είναι διαφορετικές. Με την είσοδο της γυναίκας στην εργασία, οι ρόλοι των συζύγων έχουν αλλάξει, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις έχουν μοιραστεί. Επίσης πλέον υπάρχουν ελάχιστες οικογένειες που μένουν όλοι μαζί σε μια πολυκατοικία. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοεκτίμηση, η αλληλοκατανόηση, η ισοτιμία και η επικοινωνία για τη δημιουργία και υγιών σχέσεων.

Η οικογένεια είναι ο θεματοφύλακας της ζωής! 
Και όπως έλεγε και ο Γερμανός φιλόσοφος Γκαίτε «ο πιο ευτυχισμένος, είτε βασιλιάς, είτε χωριάτης, είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του!