Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης, 15 Απριλίου- Γερμανός ζωγράφος Peter von Hess

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης , που καθιερώθηκε το 2012 από τον Διεθνή Οργανισμό Τέχνης και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία που γεννήθηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, οι μαθητές του Γερμανικού Τμήματος της Γ΄ Γυμνασίου, εκπόνησαν ένα συνεργατικό, διαδικτυακό αφιέρωμα στον Γερμανό φιλέλληνα ζωγράφο Peter von Hess.

O Peter von Hess φιλοτέχνησε 39 πίνακες με θέματα που άντλησε από ήρωες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι μαθητές μας , αφού αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, τίμησαν την Ημέρα της Τέχνης και τη μνήμη του Peter von Hess με την εργασία τους.

«Η ζωγραφική είναι ένα είδος ποίησης που βλέπεις αλλά δεν ακούς και η ποίηση είναι ένα είδος ζωγραφικής που ακούς αλλά δεν βλέπεις.» – Λεονάρντο ντα Βίντσι

Περίληψη- Βιογραφία

Ο Γερμανός ζωγράφος Peter von Hess γεννήθηκε το 1792 στο Düsseldorf και ήταν κεντρική μορφή μεταξύ των Βαυαρών που ήρθαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Δικές του δημιουργίες είναι οι πασίγνωστες 39 απεικονίσεις του με τους ήρωες και τις μάχες του 1821. Εν ζωή τιμήθηκε το 1861 με τον Σταυρό του Ιππότη του Τάγματος της Αξίας του Βαυαρικού Στέμματος. Επίσης υπήρξε πρόσωπο υψηλού κύρους για τον Λουδοβίκο Α, ως στυλοβάτης των σχεδίων του στην Ελλάδα. Τέλος, απεβίωσε στις 4 Απριλίου 1871 στο Μόναχο, όπου και βρίσκεται ο τάφος του.

Έργα του Peter von Hess:

Peter von Hess, Die Völkeranschlacht bei Leipzig 1813, (Μάχη των Εθνών στη Λειψία, 1813), ελαιογραφία, 1853/54

Peter von Hess, “Ο Ιερός Λόχος πολεμά στο Δραγατσάνι”, ελαιογραφία

Λιθογραφία του Peter von Hess, με βάση το έργο του Krazeisen, με θέμα “Καπετάνιος με τα παλικάρια του σε μάχη”.

Peter von Hess, έγχρωμη λιθογραφία με το έργο του “Eίσοδος του Όθωνα στο Ναύπλιο την 25η Ιανουαρίου 1833”

Peter von Hess, Βρύση στο Ναύπλιο, λάδι σε καμβά (συλλογή ΕΕΦ).

  

 

EMPFANG KÖNIG OTTOS VON GRIECHENLAND IN ATHEN

Den “Empfang in Athen” malte Hess im Auftrag König Ottos, aus dessen Nachlass das Bild in die Neue Pinakothek gelangte. Vor dem Theseion auf der Agora und der hoch aufragenden Akropolis im Hintergrund wird der König mit seinem Gefolge von der griechisch-orthodoxen Geistlichkeit empfangen. Wiederum sind die Mitglieder des Regentschaftsrates und führende griechische Politiker in Porträts erfasst.