Ρατσισμός: να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.λ.π. Ο όμιλος δημοσιογραφίας, με αφορμή τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις σύνταξε ένα άρθρο για τον ρατσισμό.

Τα  αίτια  του  ρατσισμού  είναι  ποικίλα  και  λίγο  πολύ  γνωστά  από  το παρελθόν  καθώς  η  ανθρωπότητα  δεν  παραδειγματίστηκε  από  εμπειρίες τους  παρελθόντος  και  ο  ρατσισμός  αναβιώνει.  Η  έλλειψη  ανθρωπιστικής παιδείας και η πνευματική φτώχεια είναι ένα από τα σημαντικότερα αίτια του φαινομένου αυτού. Από τη στιγμή που τα άτομα δεν διδάσκονται την αξία  της  ισότητας,  της  δικαιοσύνης,  της  ειρήνης,  του  σεβασμού  είναι εύκολο  να  παρασυρθούν  από  ρατσιστικές  αντιλήψεις.  Παράλληλα  το χαμηλό  μορφωτικό  επίπεδο  περιορίζει  τους  ορίζοντες  των  ανθρώπων  και αδρανοποιεί τη σκέψη τους με αποτέλεσμα να χειραγωγούνται εύκολα και να υιοθετούν άκριτα κάθε είδους στερεότυπα.

Η κρίση των αξιών, όπως η ανηθικότητα,  ο  ανταγωνισμός,  η  γενικότερη  αμφισβήτηση  των ανθρωπιστικών ιδανικών καλλιεργούν το μίσος στις ψυχές των ανθρώπων που πυροδοτεί τις μεταξύ τους σχέσεις. Τα συμπλέγματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας  που  φέρουν  τα  άτομα  ή  και  ολόκληροι  λαοί  καλλιεργούν επίσης  το  φθόνο  και  το  μίσος. Επιπλέον  δημιουργούν  την  αίσθηση  της υπεροχής  και  την  επιθυμία  της  κυριαρχίας  έναντι  των  άλλων. Τα οικονομικά  συμφέροντα  είναι  άλλη  μία  σημαντική  αιτία,  όπως  για παράδειγμα  ο  φυλετικός  ρατσισμός  κατά  των  μαύρων  είναι  ένα ιδεολόγημα  που  δημιουργήθηκε  για  να  δικαιολογήσει  την  εκμετάλλευση των  λαών  της  Αφρικής  από  τους  λευκούς.

Ένας άλλος Aφρo-Aμερικανός άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την αστυνομία της Μινεάπολης, αφήνοντας μια κοινότητα να βυθιστεί περισσότερο σε οργή και θλίψη.

“Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ, φίλε”, ακούγεται ο Floyd να λέει σε βίντεο.

Άνθρωποι του αθλητισμού και της τέχνης καταδικάζουν τέτοιου είδους βίαια περιστατικά. Ο Λε Μπρόν Τζέιμς τοποθετήθηκε με νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, θέλοντας να δώσει ακόμα ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Αρχικά, έκανε ανάρτηση και με τον Κόλιν Καπέρνικ (αθλητής του NFL που έχει έχει γίνει το σύμβολο του αγώνα για την ισότητα των δικαιωμάτων) και  έστειλε μήνυμα κατά του ρατσισμού.