Σημαίες Ελευθερίας

Η Ελληνική Σημαία, η γαλανόλευκη, αποτελεί το ιερότερο σύμβολο του Κράτους μας, περικλείοντας στις πτυχές της τους αγώνες, τις θυσίες της ελληνικής ψυχής και τη θρησκευτική πίστη ενώ ενσαρκώνει το όραμα για ελευθερία και δημοκρατία.

Η ιστορία της Ελληνικής Σημαίας αρχίζει από τους χρόνους της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. Παίρνει διάφορες μορφές με ποικίλες αναπαραστάσεις κατά τα χρόνια της Επανάστασης του 1821,  για να καταλήξει το 1978 με τον Νόμο 851 «Περί της Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών και του Διακριτικού Σήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας» (ΦΕΚ 233, τ.Α/21-12-1978, σ.σ. 2250-2252) στη σημερινή της μορφή με εννέα ισοπλατείς και οριζόντιες λωρίδες, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, ενώ στην εσωτερική γωνία μέσα σε κυανό τετράγωνο υπάρχει λευκός σταυρός.

Την πορεία της Ελληνικής Σημαίας, από τη στιγμή της ύψωσής της από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας το Φεβρουάριο του 1822 μέχρι την περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου, προσπάθησε να καταγράψει και να παρουσιάσει, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου των «Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη», Μαρία-Ντολόρες Φρέρη. Αποδελτιώνοντας το εγχειρίδιο που περιλαμβάνει τη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο οποίο φυλάσσονται οι Σημαίες, τα σύμβολα του παρελθόντος, προχώρησε στη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού με μουσική επένδυση τον  Εθνικό Ύμνο, έτσι όπως συντέθηκε από τον δημιουργό του, Νικόλαο Μάντζαρο και καθιερώθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από το 1865, κατόπιν επιθυμίας του Βασιλέως Γεωργίου Α΄.

Με αφορμή, λοιπόν, τον εορτασμό της Σημαίας στις 27 Οκτωβρίου, τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τον πρόσφατο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, παραθέτουμε τον παρακάτω παρουσίαση, την οποία αξίζει να παρακολουθήσετε.