“Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε ανόητοι!” – Steve Jobs

Ο Steve Jobs (24 Φεβρουαρίου 1955- 5 Οκτωβρίου 2011) ήταν μία από τις πιο σημαντικές και αντισυμβατικές προσωπικότητες στο χώρο της τεχνολογίας. Πολλοί λίγοι άνθρωποι άφησαν το στίγμα τους τόσο έντονα όσο ο Jobs.

Συχνά περιγράφεται ως οραματιστής, επαναστάτης, ιδεαλιστής στον τομέα των υπολογιστών και πολλές από τις ιδέες του επηρέασαν τις ζωές όλων μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους· έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία.

Ωστόσο ο Steve  δεν εφηύρε μόνο την τεχνολογία. Ενέπνευσε μια δημιουργική στάση και έδωσε στη γενιά αυτή εργαλεία με τα οποία  μπορεί να εργαστεί. Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που σκέφτηκαν την ιδέα του οικιακού υπολογιστή.

Πληροφορίες για τη ζωή του Steve Jobs.

Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου το 1955. Οι φυσικοί του γονείς, φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, τον έδωσαν για υιοθεσία στον Paul (βετεράνο της ακτοφυλακής και μηχανικό) και στην Clara Jobs. Μεγάλωσε στο Mountain View στη Silicon Valley της California και περνούσε από μικρός αρκετές ώρες στο γκαράζ του σπιτιού τους, απο συναρμολογώντας και επισκευάζοντας ηλεκτρονικά μαζί με τον πατέρα του.Ήταν παντρεμένος με την Laurene Powell και είχαν 3 παιδιά ενώ ο Jobs είχε άλλη μία κόρη, της οποίας αρχικά την πατρότητα είχε αρνηθεί αλλά αργότερα την αναγνώρισε.

Ο Steve Jobs μπορεί να ήταν πανέξυπνος και να είχε πρωτοποριακές ιδέες αλλά αντιμετώπιζε προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο, σε σημείο που οι καθηγητές του αναγκάζονταν να τον δωροδοκούν για να διαβάζει. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κολέγιο Reed του Portland αλλά μετά από 6 μήνες τα παράτησε και συνέχισε να παρακολουθεί ανεπίσημα μαθήματα καλλιγραφίας και τεχνών, φιλοξενούμενος στους καναπέδες των συμφοιτητών του.

Το 1974 ξεκίνησε να δουλεύει για την Atari σαν σχεδιαστής video games, αλλά μετά από μερικούς μήνες παραιτήθηκε και έφυγε για την Ινδία, αναζητώντας πνευματικές και ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Ο Jobs και ο κολλητός του Wozniak (με τον οποίο δημιούργησαν την Apple) ήταν ευρηματικοί hackers και σχεδίασαν μία ηλεκτρονική συσκευή που τους επέτρεπε να κάνουν δωρεάν τηλέφωνα.

Η ίδρυση της Apple

Το 1976, μαζί με τον Wozniak ίδρυσαν την Apple Computers και ουσιαστικά έδωσαν μορφή στον πρώτο compact, προσωπικό υπολογιστή! Στην αρχή δούλευαν στο γκαράζ του σπιτιού του Jobs και χρηματοδότησαν την εταιρεία τους πουλώντας ο μεν Jobs το Volkswagen του και ο Wozniak τον πολυαγαπημένο του επιστημονικό calculator. Η τιμή του πρώτου Apple ήταν $666,66 γεγονός που φανερώνει τον αντισυμβατικό τρόπο σκέψης του Jobs, που ήταν υπεύθυνος για το marketing.

Όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Apple το 1985, ίδρυσε την εταιρεία κινουμένων σχεδίων Pixar, η οποία χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνολογίες και 3D animation, δημιούργησε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, όπως είναι το Toy Story, το Finding Nemo και The Incredibles.

Το 2006 η Disney εξαγόρασε την Pixar για το αστρονομικό ποσό των $7.4δις και αυτή ήταν η πιο επικερδής επιχειρηματική κίνηση του Steve Jobs.

Ο Steve Jobs ξαναβρέθηκε πίσω στο τιμόνι της Apple το 1996. Με νέους συνεργάτες, πρωτοποριακές ιδέες, δημιουργικές προωθητικές ενέργειες, εφευρετικές διαφημίσεις και έναν συμβολικό μισθό της τάξεως του $1 δολαρίου το χρόνο, ο Jobs κατάφερε να αναγεννήσει την Apple!

Τα επόμενα χρόνια εμπνεύστηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα, τεχνολογικά προϊόντα, όπως είναι ο iMac, το iPod, τα iTunes Store, το iPhone και το iPad! Όλα αυτά τα προϊόντα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: το κοινό τα λάτρευε! Κανένα άλλο προϊόν δεν είχε ταυτιστεί τόσο με τους χρήστες του και αυτή ήταν η μεγαλοφυΐα και η διορατικότητα του Steve Jobs!

O Jobs ήταν αδίστακτος, τελειομανής και δεν συγχωρούσε την αποτυχία. Απέλυε κόσμο μόνο με την υποψία ότι άφησαν πληροφορίες να διαρρεύσουν ενώ μετά την αποτυχημένη πρώτη απόπειρα της Apple να δημιουργήσει την Cloud υπηρεσία MobileMe η συμπεριφορά του στους υπεύθυνους ήταν απόλυτη και αυστηρή.

Ο θάνατός του

Πριν το θάνατό του από καρκίνο το 2011, ο Steve Jobs είχε κατοχυρωμένες στο όνομά του, 342 πατέντες από computers και κινητές συσκευές έως πληκτρολόγια, φορτιστές, lanyards και ηχεία. Η περιουσία που άφησε πίσω του υπολογίζεται σε $10,2δις.

Ο Steve Jobs έζησε τη ζωή του σύμφωνα με τις συμβουλές που έδωσε στους απόφοιτους του Stanford το 2005: «Μην αφήσετε το θόρυβο από την άποψη άλλων ανθρώπων να πνίξει την δική σας, εσωτερική φωνή. Μείνετε πεινασμένοι! Μείνετε ανόητοι!»

Θα ζήσει για πάντα στην ιστορία όχι ως Steve Jobs αλλά ως ο πατέρας της σύγχρονης τεχνολογίας ,ως ” ένας μεγάλος ευαγγελιστής στην ψηφιακή εποχή”

Σε ευχαριστούμε που υπήρξες τόσο μεγάλη θετική επιρροή για τον χώρο της τεχνολογίας.

Κείμενο: Ντάρλα Δήμητρα, Κατερίνα Ξαές – Α’ Λυκείου