Στη Σκωτία με το γυμνάσιο για την πρώτη διεθνική συνάντηση του προγράμματος Erasmus.

Στις 11 Ιουνίου μαθητές της Γ Γυμνασίου των Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη ταξίδεψαν στη Σκωτία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus “Des Ecoles Européennes Engagées pour les ODD”- “Ευρωπαϊκά Σχολεία δεσμεύονται για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης”. Εκεί συναντήθηκαν με μαθητές από τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Σκωτία. Φιλοξενήθηκαν από οικογένειες σκωτσέζων μαθητών του σχολείο Dalbeattie High School και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που ήταν και το θέμα της συγκεκριμένης επίσκεψης, οι μαθητές μας εργάστηκαν πάνω στον 7ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, επισκεφθήκαμε το Εδιμβούργο, το κάστρο και τα σημαντικά μνημεία του, καθώς και το εθνικό μουσείο που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Τις επόμενες ημέρες βρεθήκαμε στην κωμόπολη του Dalbeattie. Περιηγηθήκαμε με τη βοήθεια των καθηγητών και των μαθητών του σχολείου, επισκεφθήκαμε το τοπικό μουσείο, μία φάρμα, το δάσος, το κάστρο Threave στην περιοχή Dumfries and Galloway και στο Togland Power Station.

Στο Dalbeattie High School είχαμε την ευκαιρία να μπούμε στις τάξεις, να παρακολουθήσουμε μαθήματα και να ενημερωθούμε για τις διαφορές του σκωτσέζικου εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμη και να κάνουμε ένα αυθεντικό σκωτσέζικο πάρτι με παραδοσιακό χορό ceilidh!

Η μεγαλύτερη όμως εμπειρία η οποία σίγουρα θα μείνει αξέχαστη στους μαθητές μας ήταν η συναναστροφή τους με μαθητές από άλλες χώρες και η δημιουργία δεσμών φιλίας, το άνοιγμα σε νέους πολιτισμούς και ιδέες και η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί αλλά τελικά είμαστε όλοι ίδιοι!

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο ταξίδι στη Ρουμανία τον Οκτώβριο του 2022.