Στις Βρυξέλλες το Λύκειο των “Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη”

Γεμάτοι γνώσεις, εμπειρίες και νέες εικόνες επέστρεψαν οι μαθητές του Λυκείου των “Σύγχρονων Εκπαιδευτηρίων Κοτρώνη” από το ταξίδι που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου.

Το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου. Η αποστολή έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες και επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών, όπου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και φιλόξενη διάθεση από τη διευθύντρια κ.Κατσαμένη, το εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των δύο σχολείων γνωρίστηκαν μεταξύ τους, συζήτησαν διάφορα εκπαιδευτικά και ευρωπαϊκά θέματα, αντάλλαξαν δώρα και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πρώτη περιήγηση στο κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας. Το βράδυ οι μαθητές απόλαυσαν βελγικές γεύσεις σε έναν προσεγμένο χώρο εστίασης, όπου τους επισκέφτηκαν και οι μαθητές του ελληνικού σχολείου της πόλης και όλοι έγιναν μία παρέα.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Γάνδη και στην Μπριζ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν αρχικά την πόλη της Γάνδης, της μεγαλύτερης πόλης της Ανατολικής Φλάνδρας και της αρχαιότερης πόλης του Βελγίου, όπου ξεναγήθηκαν στον καθεδρικό ναό, περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο με την αξιόλογη αρχιτεκτονική και αισθάνθηκαν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της πόλης.

Στη συνέχεια μετέβησαν στη Μπριζ, τη μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Δυτικής Φλάνδρας, την “παραμυθένια πόλη” ή “Βενετία του Βορρά”, όπως την αποκαλούν, περπάτησαν στα σοκάκια της μεσαιωνικής πόλης, γνώρισαν τους περίτεχνους ναούς της και θαύμασαν την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, τα οποία στέκονται αγέρωχα στον χρόνο για να διηγούνται στους επισκέπτες το ένδοξο παρελθόν της πόλης, ενώ ξεναγήθηκαν και στα πιο σημαντικά της μνημεία, που αποδεικνύουν την ακμή της από τον 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα. Το βράδυ της Πέμπτης η αποστολή επέστρεψε στις Βρυξέλλες και περιηγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της χριστουγεννιάτικης πόλης των Βρυξελλών, ενώ παρακολούθησε το υπερθέαμα με ήχο και φως στην Grand Place.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, νωρίς το πρωί, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Atomium, σύγχρονο μνημείο, που αποτελεί σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών, καθώς και το θεματικό πάρκο της Mini Europe, στο οποίο εκτίθενται μικρογραφίες κτιρίων και μνημείων σημαντικών πόλεων της Ευρώπης. Το μεσημέρι η αποστολή κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου έγινε δεκτή από τον κ.Κρεμλή, ιδιαίτερο γραμματέα του ευρωβουλευτή κ. Μεϊμαράκη ο οποίος ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους του Κοινοβουλίου και τους μίλησε για τη λειτουργία του και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση. Ανάμεσα στους μαθητές υπήρχαν και υποψήφιοι junior ambassadors του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τίτλος που θα διεκδικήσουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EPAS (European Parliament Ambassador Schools). Η Παρασκευή τελείωσε με επιστροφή στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών για περιήγηση και αγορές αναμνηστικών δώρων από τους μαθητές για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Σάββατο ήταν η ημέρα της επιστροφής. Οι ημέρες πέρασαν γρήγορα, όμως όμορφα, γεμάτες με νέες εικόνες, γεύσεις, εμπειρίες και γνώσεις που θα θυμούνται στη ζωή τους και που θα τους κάνουν να θέλουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν …