Τα Εκπαιδευτήρια σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος»

«Ένα μισο-υπόγειο με τέσσερα δωμάτια γεμάτα, φίσκα ως το ταβάνι με βιβλία ιστορικά του Αγώνος και χειρόγραφα […] Χιλιάδες παλιοί τόμοι και σπουδαία χειρόγραφα του Καποδίστρια, του Υψηλάντη, του Μακρυγιάννη κι’ άλλων συγκεντρωμένα και φυλαγμένα μ’ αληθινή αγάπη, σε τετράγωνα τενεκεδένια κουτιά. Σε κάθε δωμάτιο, είχε κι από ένα τραπέζι με βιβλία καi φρέσκα χειρόγραφα.»
Κώστας Δημητριάδης, «Περί τα γεγονότα και τα ζητήματα.
Τελευταία συνομιλία με τον Γιάννη Βλαχογιάννη»,
Νέα Εστία, 437-438 (1-15/9-1945), 791
Αδιαμφισβήτητα χωρίς την συμβολή του Γιάννη Βλαχογιάννη, οι γνώσεις μας για τον Αγώνα του 1821 θα ήταν ελλιπείς. Ο Ναυπάκτιος λόγιος και ιστοριοδίφης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της μνήμης. Περισυνέλεξε το τεράστιο όγκο του αρχειακού υλικού του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και των αρχείων του Αγώνα, εξέδωσε ένα μέρος αυτών, όπως τα αρχεία Μακρυγιάννη, του Κασομούλη και του Σπυρομήλιου, το Χιακό αρχείο, το Αθηναϊκό αρχείο και την βιογραφία του Καραϊσκάκη. Μάλιστα ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από εισήγηση του Γιάννη Βλαχογιάννη το 1914, τον τοποθετεί διευθυντή των Γενικών Αρχείων του Κράτους έως το 1937.
Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων Ελληνικής Επανάστασης, οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας, γνωρίζουν όχι μόνο την ιστορία του Έθνους, αλλά και την προσφορά συμπατριωτών μας στην καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη του Αγώνα του 1821.
Τα Εκπαιδευτήρια σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος» υλοποιούν πρόγραμμα προσέγγισης και γνωριμίας με την προσωπικότητα του Επαχτίτη, Γιάννη Βλαχογιάννη.