Τα μυαλά όπως και τα αερόστατα λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά. Παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Η παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου . Το άρθρο επιμελήθηκε ο  μαθητής της Α’ γυμνασίου Άρης Διαμαντόπουλος.

Αυτή η μέρα καθιερώθηκε με την βοήθεια  μιας έκκλησης στην ελευθεροτυπία  που υπέγραψαν Αφρικανοί  δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα , ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε .

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμά μας. Χωρίς αυτά τα δύο θεμελιώδη δικαιώματα, η Δημοκρατία είναι κενή περιεχομένου.

Ακόμα, πρέπει να ικανοποιεί με πλήρη διαφάνεια, αξιοκρατία και σεβασμό των εργαζόμενων στον χώρο των ΜΜΕ, ώστε να εκπληρώσουν τον ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της δημοκρατίας.

 

Με αφορμή την ημέρα αυτήν οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν πως η δουλειά ενός δημοσιογράφου απαιτεί ώρες συγκέντρωσης και ψαξίματος  για της πληροφορίες που θέλει να αντλήσει για το ανάλογο άρθρο του . Αυτό μας αποδεικνύει ότι η δουλειά του δημοσιογράφου   δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται .Για αυτό κοινό χρέος όλων μας και συγκεκριμένα τον πολιτικών κομματιών   είναι να σταθούμε δίπλα τους , να τους παρέχουμε της αναγκαίες πληροφορίες  και τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο και δεσμεύσεις .

Τέλος, υπάρχουν και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (Δ.Χ.Σ. Είναι μια διεθνής Μ.Κ.Ο που εδρεύει στη Γαλλία η οποία προωθεί την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο. Για τους Δ.Χ.Σ, η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης είναι η σημαντικότερη ελευθερία στον κόσμο και το θεμέλιο κάθε δημοκρατίας. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι, «αν οι δημοσιογράφοι δεν ήταν ελεύθεροι να μεταδίδουν τα γεγονότα, να καταγγέλλουν παραβιάσεις και να ευαισθητοποιούν το κοινό, πώς θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα των παιδιών στρατιωτών, πώς θα υπερασπιζόμασταν τα δικαιώματα των γυναικών ή θα προστατεύαμε το περιβάλλον μας;»

«Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας μας να παίρνουμε εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Καθώς ο κόσμος πολεμά την πανδημία του COVID- 19, οι αποφάσεις αυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις – και άλλους – να εγγυηθούν ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά  από αυτή.

Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, προκαλεί μία δεύτερη πανδημία παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει από βλαπτικές συμβουλές υγείας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Τύπος προσφέρει το αντίδοτο. Εξακριβωμένες, επιστημονικές και βασισμένες σε γεγονότα ειδήσεις και αναλύσεις. Ωστόσο από την αρχή της πανδημίας, πολλοί δημοσιογράφοι υφίστανται αυξημένους περιορισμούς και τιμωρίες μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.

Οι προσωρινοί περιορισμοί στην ελευθερία της κίνησης είναι απαραίτητοι για να νικήσουμε COVID-19. Ωστόσο δεν πρέπει να τους γίνεται κατάχρηση ως μία δικαιολογία για τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της δυνατότητας των  δημοσιογράφων να κάνουν  τη δουλειά τους.

Σήμερα ευχαριστούμε τα Μέσα γιατί μάς παρέχουν γεγονότα και αναλύσεις. Γιατί ελέγχουν τους ηγέτες σε κάθε τομέα. Γιατί λένε την αλήθεια στην εξουσία.

Αναγνωρίσουμε ιδιαίτερα αυτά  που παίζουν έναν σωτήριο για ζωές ρόλο καλύπτοντας θέματα δημόσιας υγείας. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου η οποία είναι απαραίτητη για ένα μέλλον ειρήνης,  δικαιοσύνης και δικαιωμάτων για όλους.»

Μπορείτε να δείτε και παρακάτω.

Συνέντευξη